Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Branschen: Skärp besiktningsregler för elbilar

Motor • Publicerad 9 mars 2023
FBB vill bland annat att kontroll av elbilarnas laddutrustning ska ingå vid besiktningen. Arkivbild.
FBB vill bland annat att kontroll av elbilarnas laddutrustning ska ingå vid besiktningen. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Fordonsbesiktningsbranschen (FBB) vill att Transportstyrelsen skärper reglerna för besiktning av elbilar.

FBB konstaterar i sin årliga branschrapport att det fortfarande saknas regler för särskild kontroll av delar och komponenter i elbilar, och uppmanar Transportstyrelsen att snabba upp arbetet med att uppdatera regelverken.

Annons

– En tredjedel av nybilsförsäljningen i Sverige är elektrifierad i dag, och vi borde införa särskilda kontrollpunkter på elektrifierade fordon, säger FBB:s ordförande Tord Fornander till TT.

Vad gäller personbilar var 55 procent av försäljningen laddbar under 2022.

FBB tror inte att utebliven besiktning av elbilarnas specifika komponenter utgör en säkerhetsrisk i trafiken, utan lyfter i stället fram risken för skador och bränder i samband med laddning.

– Laddutrustningen används dagligen, och det är ändå högspänningsledningar i sådana fordon. Därför borde man genomföra en djupare kontroll av ledningar, säger Fornander.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons