Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Brandmännen slopar kritiserad tvättmetod

För snart ett år sedan beslutade räddningstjänsten i Kristianstad att börja tvätta larmställen med en ny metod – med avjoniserat vatten.
Men efter hård kritik går räddningstjänsten nu tillbaka till att använda vanligt tvättmedel, skriver .
Samhälle • Publicerad 2 februari 2022
Brandmän utsätts för många farliga ämnen. Men de gick inte att tvätta bort med avjoniserat vatten. Arkivbild.
Brandmän utsätts för många farliga ämnen. Men de gick inte att tvätta bort med avjoniserat vatten. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

– Vi väljer att avbryta, det är för mycket osäkerhet kring detta, säger Andreas Bengtsson, räddningschef i Kristianstad.

Några första tester med den avjoniserade vattnet indikerade att det skulle avlägsna en större andel hälsofarliga ämnen än konventionella tvättmedel. Uppföljande tester har däremot visat oklara resultat.

Annons

– Resultaten är inte entydiga och vi är inte beredda att fortsätta använda det avjoniserade vattnet, säger Andreas Bengtsson.

Tvättmetoden var en investering på 200 000 kronor. Men Andreas Bengtsson ångrar inte försöket.

– Vårt arbete med att förbättra såväl miljö som arbetsmiljö och hälsa för räddningstjänstens medarbetare går vidare. Om företaget som tillhandahåller utrustningen fortsätter att testa tvättmetoden med avjoniserat vatten kommer vi att följa det med intresse, säger räddningschefen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons