Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Bråkiga passagerare växande problem för flygen

Bråkiga passagerare har blivit ett allt större problem ombord på flygplan, visar statistik från den internationella flygbranschorganisationen IATA.
Världen • Publicerad 16 juli 2023
Mellan 2022 och 2021 skedde en ökning i antalet incidenter kopplade till bråkiga flygpassagerare, enligt IATA.Foto: Leif R Jansson / TT

Enligt IATA hade en av 568 flygningar en incident kopplad till bråkiga passagerare under 2022, jämfört med en av 835 under 2021, vilket motsvarar en ökning med 37 procent.

De vanligaste incidenterna rör passagerare som röker cigaretter eller e-cigaretter i kabinen eller på toaletten, vägrar spänna fast sitt säkerhetsbälte, inte respekterar bagageregler och förvaringsinstruktioner samt konsumerar egen alkohol ombord.

Annons

Europeiska flygsäkerhetsmyndigheten Easa uppger att antalet incidenter ombord på flyg inom EU har minskat sedan toppnoteringen under pandemin, då kravet på att bära munskydd låg bakom många konfrontationer, men att allvaret i dem har “ökat avsevärt”

En anställd vid det franska flygbolaget Air Caraibes vittnade i en rättegång 2022 om att han en gång konfiskerade 31 flaskor alkohol i samband med ombordstigningen.

De skäl som ofta anges av passagerarna är stress, mindre personligt utrymme ombord på planen, rökförbud och alkoholmissbruk.

IATA vill nu se förändringar som innebär att det blir lättare att åtala personer som begår brott på internationella rutter.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons