Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Bostadspriserna på rekordnivå

Den här vintern är norra Sverige superhett. Bostadspriserna steg under januari, och särskilt i de norra delarna. Nu ligger priserna på rekordnivåer i vissa områden, enligt SBAB:s och Boolis prisindex.
Ekonomi • Publicerad 2 februari 2022
Allt dyrare bostäder. Arkivbild.
Allt dyrare bostäder. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

I slutet av förra året saktade prisökningen på bostäder in något, men det ser ut att bara vara tillfälligt, enligt SBAB:s och Boolis prisindex HPI. Huspriserna steg i hela landet, mest i norra och mellersta Sverige.

Lägenhetspriserna steg också mest i de norra delarna, samt i Stormalmö. Med undantag för lägenhetspriserna i norra och södra Sverige, samt småhuspriserna i Storgöteborg, ligger bostadspriserna nu på rekordnivåer, enligt SBAB och Booli.

Annons

"Att bostadsmarknaden generellt sett svalnar i slutet av året för att sedan vakna till liv igen i början på året följer normala säsongsmönster. De stora svängningarna i framför allt norra Sverige på både lägenheter och hus är dock uppseendeväckande stora. Det är för tidigt att dra några mer bestämda slutsatser av det" skriver Robert Boije, chefsekonom på SBAB i ett pressmeddelande.

Nu tror SBAB och Booli på en fortsatt ökning för 2022.

"Med justering för hur priserna normalt varierar under olika perioder av året pekar januarisiffrorna på en ökningstakt i bostadspriserna på hela 10 procent för helåret. Det är en betydligt högre ökningstakt än den vi har i vår senaste prognos där vi förutspådde en ökning på omkring 2 procent för 2022. I vår prognos spår vi dock stigande bostadsräntor under året" skriver Robert Boije.

Fakta: Bopriser i januari

Bostadspriserna har ökat överallt under januari utom för lägenheter i södra Sverige.

Så har lägenhetspriserna utvecklats under januari i år:

Storstockholm +1,3

Storgöteborg +0,9

Stormalmö +3,2

Norra Sverige +4,2

Mellersta Sverige +2,6

Södra Sverige -0,5

Så har huspriserna utvecklats:

Storstockholm +2,9

Storgöteborg +2,9

Stormalmö +0,7

Norra Sverige +7,6

Mellersta Sverige +6,0

Södra Sverige +4,1

Källa: SBAB och Booli

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons