Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Bostadsbyggandet fortsätter bromsa

Bostadsbyggandet fortsätter bromsa in. Nivån är nu den lägsta sedan 2012 när det gäller byggstarter, enligt en månadsindikator från branschinformationsföretaget Byggfakta.
Ekonomi • Publicerad 20 september 2023
Byggstarterna på väg ned mot 10|000 under andra halvåret i år, enligt Byggfakta. Arkivbild.
Byggstarterna på väg ned mot 10|000 under andra halvåret i år, enligt Byggfakta. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Den så kallade Bostadsindikatorn för augusti sjönk och ligger därmed 36 procent lägre än under samma månad i fjol. Justerat för byggprisutvecklingen indikerar detta en årstakt på 23 000 byggstartade bostäder vid kommande årsskifte, enligt Byggfakta.

"Det skulle innebära att det byggstartas ca 10 000 bostäder under det andra halvåret, den lägsta byggtakten sedan 2012", skriver Byggfakta.

Annons

Utanför byggsektorn är trenden positiv när det gäller byggstarter i år och nivån är just nu historiskt hög, enligt företaget – som bland annat pekar på starten för bygget av H2 Green Steels stål- och vätgasfabrik i Boden som ett stort byggprojekt.

Enligt Byggfakta ser man samtidigt hur nedgången för byggstarter i bostadssektorn har börjat plana ut.

"De månatliga minskningarna har blivit mindre det senaste halvåret", skriver Byggfakta.

Byggstarterna av bostäder är just nu – om Byggfaktas indikatorer stämmer – ungefär på en tredjedel av det svenska så kallade byggbehovet enligt Boverket, som ligger på 59 200–66 400 per år.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons