Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Bosnisk byggare blev viking – efter "Vikings"

Stipe Pleic fick en oväntad nystart i livet. Efter att ha sträcktittat på tv-dramat "Vikings" lämnade han livet som byggnadsarbetare – och blev fornnordisk vikingakrigare.
Bosnien • Publicerad 12 februari 2022
Stipe Pleic, också känd under det nordiska namnet Ragnar Kavurson, blev besatt av tv-serien "Vikings" och bytte jobbet som byggarbetare mot ett liv i vikingastil.
Stipe Pleic, också känd under det nordiska namnet Ragnar Kavurson, blev besatt av tv-serien "Vikings" och bytte jobbet som byggarbetare mot ett liv i vikingastil.Foto: Elvis Barukcic/AFP/TT
Stipe Pleic med sin hembyggda drakkar (drakskepp).
Stipe Pleic med sin hembyggda drakkar (drakskepp).Foto: Elvis Barukcic/AFP/TT

Ett tvångsmässigt plöjande av tv-serier är ett välbekant fenomen efter de senaste två årens pandemitillvaro. Men Stipe Pleic i den bosniska staden Tomislavgrad har tagit fritidssysselsättningen ett steg längre än de flesta.

Efter att ha utvecklat en fullständig besatthet av dramaserien "Vikings" har Pleic de senaste fem åren genomgått en såväl kroppslig som själslig förvandling – från bosnisk byggarbetare till fornnordisk vikingakrigare, skriver nyhetsbyrån AFP.

Annons

Förändringen inleddes efter att 57-åringen efter många års arbete på byggen i Tyskland återvände till Tomislavgrad i södra Bosnien. Under ensamma kvällar framför tv:n blev han alltmer uppslukad av serien, som inspirerats av berättelserna om en av historiens mest ökända vikingar, Ragnar Lodbrok.

Kvällarna i tv-soffan ledde så småningom också fram till det som kom att bli ett något oväntat karriärbyte.

– Jag gillade Ragnar Lodbroks yxa i serien, och kände att jag själv ville smida en sådan, säger Pleic till AFP.

Från Stipe till Ragnar

Sagt och gjort. Pleic inledde en ny yrkesbana som vikingasmed i sin hemstad. Ett urval av de sköldar, spjut och svärd han smitt under åren samsas nu med svenska och norska flaggor och affischer på tv-seriens stjärnor på väggarna i verkstaden.

Femtiosjuåringen lät även hår och skägg växa, började klä sig i tunikor, och kallar sig numera för Ragnar Kavurson, som en "hommage" till sina vikingaidoler.

I trädgården i Tomislavgrad tronar dessutom en hemsnickrad kopia av en "drakkar" – ett vikingaskepp – som hobbyvikingen då och då seglar i på en sjö i närheten.

– Mitt liv har gjort en helomvändning och jag har fått nya mål, säger Pleic, som tillägger att vikingalivsstilen har gett honom ett inre lugn.

Utöver att smida kopior av de yxor, spjut och sköldar som syns i tv-serien ägnar sig den bosniske vikingen varje dag en stund åt yxkastning – en aktivitet han hävdar även rekommenderas av psykiatriker på grund av dess avslappnande egenskaper.

"Är lycklig nu"

I framtiden hoppas Pleic kunna sprida intresset till sina landsmän genom att bland annat organisera ett bosniskt mästerskap i yxkastning och bygga en vikingaby för turister.

Tillvaron som bosnisk vikingasmed må vara allt annat än lukrativ, men 57-åringen är mer än nöjd med sitt livsval.

Annons

– I Tyskland tjänade jag mer på en dag än jag gör här på en månad, men jag var inte lycklig. Nu är jag lycklig, säger han.

Fakta: "Vikings"

Tv-serien, som består av sex säsonger, är inspirerad av berättelser om den danske vikingen Ragnar Lodbrok.

Serien handlar om de plundrande, handlande och utforskande vikingar som under 800-talet begav sig till de områden som nu är England.

Gustaf Skarsgård spelar Floki. Även andra svenska skådespelare som Anna Åström, Josefin Asplund och David Lindström syns i vikingadramat – och några avsnitt regisserades även av Johan Renck.

"Vikings" har fått en uppföljare i serien "Vikings: Valhalla".

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons