Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Amerikansk inflationssiffra lyfte börsen

Stockholmsbörsen lyfte rejält efter tisdagens oväntat låga inflationssiffra för november från USA.
Börsen steg först nästan tre procent, men uppgången mattades av och OMXS-index stängde på plus 1,7 procent.
Börs • Publicerad 13 december 2022
Bred uppgång på börsen. Arkivbild.
Bred uppgång på börsen. Arkivbild.Foto: Erik Simander/TT

Bland de mest omsatta aktierna drog molntjänstbolaget Sinch och klädjätten H&M mest uppåt med kurslyft på 4,8 respektive 4,5 procent. Men uppgången var bred: 24 av 30 aktier i OMXS30-index ökade i värde.

Inflationen i USA föll till 7,1 procent i november, ned från 7,7 procent i oktober. Analytiker hade i snitt räknat med en nedgång till 7,3 procent.

Annons

Den oväntat låga inflationen minskar trycket på USA:s centralbank Federal Reserve att strama åt med fler ovanligt stora räntehöjningar – även om det väntas bli en relativt stor höjning av styrräntan redan på onsdagen.

De ledande indexen steg direkt när aktiehandeln inleddes på Wall Street. Men även i New York mattades uppgången av senare under dagen.

Oljepriset hängde på uppåt, liksom kryptovalutor. Kursen på bitcoin steg drygt 3 procent till 17 766 dollar – den högsta noteringen på drygt en månad.

De ledande Europabörserna gick också upp, CAC40-index i Paris med 1,4 procent, DAX-index i Frankfurt med 1,3 procent och FTSE-index i London med 0,8 procent.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons