Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Stockholmsbörsen vänder till plus

Börsen vänder till plus efter att ha inlett veckan nedåt. OMXS-index stiger strax efter 16.30 med 0,3 procent, i linje med ledande Europabörser.
Börs • Publicerad 3 oktober 2022
Börsveckan började nedåt, men Stockholmsbörsen vände upp på eftermiddagen. Arkivbild
Börsveckan började nedåt, men Stockholmsbörsen vände upp på eftermiddagen. ArkivbildFoto: Erik Simander / TT

Vändningen kommer efter att Wall Street öppnat på plus. Dow Jones stiger med 1,9 procent och industritunga Nasdaq med 1,1 procent.

Svenska storbanker backar, men nedgången avtar på eftermiddagen. SEB och Swedbank handlas ned 0,3 respektive 0,9 procent. Den finansiellt pressade branschkollegan Credit Suisse ligger på minus 3,7 procent på Zürichbörsen, med lika höga priser för att försäkra sig mot att banken ställer in betalningarna på CDS-marknaden som i finanskrisens spår 2009.

Bred nedgång

Annons

Generellt är marknaden orolig över dystra utsikter för många storföretag i den recession som befaras i kölvattnet den globala trenden med ovanligt kraftiga räntehöjningar från ledande centralbanker.

Det krisdrabbade flygbolaget SAS tillhör slagpåsarna, minus 13 procent efter fredagens nya detaljer om hur den planerade rekonstruktionen kan späda ut SAS-aktiens värde.

Ett inköpschefsindex för svensk tillverkningsindustri i september tyngde också börshumöret. Index tyngdes främst av vikande orderingång ned till 49,2, från 50,2 i augusti. En siffra under 50 tyder på minskad aktivitet.

På valutamarknaden får samtidigt pundet ett lyft sedan den brittiska regeringen backat om ett omstritt förslag om en skattesänkning för höginkomsttagare.

Högre oljepris

Oljepriset stiger drygt 4 procent efter rapporter om att oljekartellen Opec och andra stora oljeländer, som Ryssland, är på väg att fatta beslut om betydande produktionsminskningar av olja. Inför ett möte mellan oljeländerna på onsdag talas det om en minskning med en miljon fat per dag, vilket motsvarar 1 procent av den globala oljeproduktionen.

Naturgaspriset på råvarubörsen i Amsterdam faller samtidigt nästan 9 procent till 172 euro per megawattimme – den lägsta nivån sedan juli.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons