Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Zelenskyj: "Ryska terrorister" bakom avbrotten

Ukraina har återtagit kontroll över områden i nordost som har varit under rysk kontroll sedan i våras.
Ryska trupper går till reträtt medan Moskva letar ny taktik och Ukrainas president Volodymyr Zlelenskyj hävdar att Ryssland mörklagt stora delar östra Ukraina.
Ukraina • Publicerad 12 september 2022
Ryska artillerisoldater på okänd plats i Ukraina. Arkivbild.
Ryska artillerisoldater på okänd plats i Ukraina. Arkivbild.Foto: Ryska försvarsdepartementet/AP/TT

Elavbrott inträffade i stora delar av krigsdrabbade områden. Staden Charkiv mörklades och delar av Donetsk drabbades av blackout enligt lokala myndigheter. Även AFP:s reporter på plats vittnar om att det var helt strömlöst i staden Kramatorsk.

Ukrainas president Zelenskyj gick ut med att Ryssland låg bakom elavbrotten.

Annons

"Total blackout i regionerna Charkiv och Donetsk, samt delar av regionerna Zaporizjzja, Dnipropetrovsk och Sumy", skriver Zelenskyj på sociala medier, där han anklagar "ryska terrorister" för att ligga bakom strömavbrotten.

"Inga militära anläggningar" har drabbats, fortsätter Zelenskyj.

"Målet är att beröva människor ljus och värme", skriver han sedan enligt AFP.

Zelenskyj hyllar trupperna

I sitt dagliga tal hyllar Zelenskyj sina styrkor som har "befriat hundratals av våra städer och byar, senast Balaklija, Izium och Kupjansk" – tre viktiga städer som Ukraina de senaste dagarna säger sig ha återtagit kontrollen över.

Tidigare på söndagen uppgav Kiev – på dagen 200 dagar efter den ryska invasionen – att landets styrkor fortfarande strider för att ta kontroll över städer och byar runt strategiskt viktiga Izium.

Enligt en ukrainsk general har Ukraina återtagit mer än 3 000 kvadratkilometer från ryska trupper och närmar sig den ryska gränsen.

Ryssland har medgett att man "omgrupperat" sina styrkor från staden Izium där omkring 12 000 personer nu bor.

Anklagar Ukraina

I ett telefonsamtal på söndagen med den franske presidenten anklagade den ryske presidenten Vladimir Putin ukrainska styrkor för att attackera kärnkraftverket i Zaporizjzja, enligt presidentens kansli i Kreml.

Putin sade att en attack mot anläggningen eller mot områden där radioaktivt material förvaras "skulle få katastrofala konsekvenser".

Det finns inga oberoende uppgifter om att det är ukrainsk militär som anfaller anläggningen.

Annons

President Macron svarade, enligt presidentkansliet i Élyséepalatset som refererade till telefonsamtalet, att Putin omedelbart måste beordra de ryska styrkorna att dra tillbaka både tyngre och lättare vapen.

Ukrainas statliga energibolag Energoatom meddelade att den sjätte och sista reaktorn vid Zaporizjzja stängts ned. Det Internationella atomenergiorganet IAEA bekräftar uppgifterna.

Intern kritik växer

Ramzan Kadyrov, ledare över den autonoma ryska regionen Tjetjenien, anser att den ryska reträtten i Ukraina ökar trycket på Kreml att förklara sig. Det säger han i ett röstmeddelande på Telegram, rapporterar The New York Times.

"Om inga förändringar görs i dag eller i morgon i strategin för den militära specialoperationen, skulle jag behöva prata med ledarskapet inom försvarsdepartementet för att förklara hur situationen verkligen är", säger Kadyrov till sina 2,4 miljoner följare på Telegram.

Förbud har införts i Ryssland att kalla invasionen av Ukraina för ett krig – det benämns i stället som en militär specialoperation.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons