Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Bonusbingo för Essitychefen

Ekonomi • Publicerad 2 mars 2023
Magnus Groth, vd för Essity, ringer i klockan på Stockholmsbörsen i samband med noteringen 2017. Arkivbild.
Magnus Groth, vd för Essity, ringer i klockan på Stockholmsbörsen i samband med noteringen 2017. Arkivbild.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Den samlade lönen nästan fördubblades i fjol. Hygienkoncernen Essitys vd Magnus Groth kunde lyfta över 31 miljoner kronor i samlade ersättningar för sitt jobb i fjol, visar årsredovisningen.

Den fasta lönen höjdes med 4,8 procent eller 750 000 kronor till 16,5 miljoner kronor. Bonusen, den rörliga ersättningen, steg från drygt en miljon kronor 2021 till 14,7 miljoner kronor i fjol.

Annons

Även året innan höjdes den fasta lönen med 750 000 kronor om året, men då sjönk bonusen visserligen något.

Ovanpå detta tillkommer pensionsavsättningar på 6,9 miljoner kronor för 2022.

Under samma period har aktieägarna fått se aktiekursen sjunka, från runt 300 kronor år 2020 till i dag 280 kronor.

Inför avtalsrörelsen har LO ställt krav på att även näringslivstopparna ska hålla igen för att löntagarna inte ska kräva full lönekompensation för den höga inflationen.

Härom dagen släppte AB Volvo sin årsredovisning som visade att vd Martin Lundstedt lyfte sin årslön till 58 miljoner kronor, rejält påhejad av olika bonusprogram.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons