Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Efter bombhotet på Malmö C – stora störningar i länets tågtrafik

Mannen uppträdde hotfullt inne på Malmö centralstation och påstod att de två väskor som han bar på innehöll vapen och sprängmedel.
När polisen kom fram sköt de honom i benen och sprängde sönder hans väskor.
Mannen misstänks för försök till mord.
Detta påverkar tågtrafiken i södra Sverige med förseningar och inställda tåg.
Malmö • Publicerad 10 juni 2019
Polis och avspärrningar utanför SEB på Östergatan i Malmö på måndagen efter ett hot. Polisen uppger för Sydsvenskan.se att banken skall vara utrymd efter att ett hot ringts in.
Polis och avspärrningar utanför SEB på Östergatan i Malmö på måndagen efter ett hot. Polisen uppger för Sydsvenskan.se att banken skall vara utrymd efter att ett hot ringts in.Foto: Johan Nilsson/TT

– Polisen uppfattade situationen som hotfull och öppnade eld. Mannen är skjuten i båda benen och vårdas på sjukhus, säger kommenderingschef Per-Olof Söyseth vid en presskonferens.

Mannen följde inte uppmaningarna från polisen. Polisen går inte in på händelseförloppet, men säger att ett eller två skott avlossades mot den hotfulle mannen.

Annons

Polisen bedömde att de väskor som mannen haft med sig kunde utgöra ett hot och bombtekniker larmades till stationen.

– Så småningom valde bombskyddet att skjuta sönder väskorna, säger Per-Olof Söyseth.

Om de innehöll vapen eller något farligt ämne är ännu inte klart men under presskonferensen säger Söyseth att polisen "tror sig kunna utesluta" att så var fallet. Innan ett terrordåd kan uteslutas kommer teorin att finnas med i utredningen.

Mannen är ännu inte identifierad, men flera beslag och husrannsakningar har genomförts.

Ingen förutom den skjutne mannen ska ha skadats under insatsen.

Det var flera privatpersoner och väktare som larmade om den hotfulle mannen vid 10-tiden.

– Flera uppringare, oberoende av varandra, berättade samma sak. Att det fanns en man på centralstationen bärande på en väska och han hade uttalat att i den hade han en bomb, säger Ewa-Gun Westford.

TT: Var det fara för utomstående personer att bli skadade vid insatsen?

– Det är svårt att säga. Det kommer vi att titta på. Alltid när man avlossar ett tjänstevapen kommer det att ske omfattande efterutredningar, säger Ewa-Gun Westford.

Avspärrningen vid centralstationen hävdes strax efter klockan 15 och Trafikverket meddelade klockan 15.10 att tågstoppet är hävt på Malmö C och tågtrafiken kan återigen börja rulla mellan Hyllie och Lund.

Annons

”Men följdförseningar kommer dock att kvarstå under eftermiddagen i hela södra Sverige. Även flera inställelser förekommer innan trafiken är i fas igen. Ersättningsbussarna fortsätter att köra mellan Hyllie och Lund samt Hyllie och Kastrup till klockan 16.00”, skriver Trafikverket på sin hemsida.

Polisen kommer att vara närvarande på flera platser i Malmö under dagen.

– Det skapar trygghet och visar att vi finns där ute för allmänheten, säger lokalpolisområdeschef Andy Roberts på presskonferensen.

Texten uppdateras.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons