Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Bomb på 45 kilo bortbogserad från korallrev

Australien • Publicerad 11 oktober 2020
Bild från insatsen som fick bort bomben från Elizabethrevet i Australien.
Bild från insatsen som fick bort bomben från Elizabethrevet i Australien.Foto: Sgt. Jake Sims/AP/TT

En odetonerad 45-kilosbomb har bogserats bort – fem månader efter det att den först hittades på ett korallrev i Australien.

Det var en fiskare som gjorde fyndet vid Lord Howeön utanför New South Wales kust. Försvarspersonal har varnat för att sprängladdningen utgjorde en allvarlig fara för allmänheten, rapporterar nyhetsbyrån AAP.

Annons

Nyligen lyckades militära dykare dock försiktigt avlägsna bomben genom att först få upp den till ytan och sedan bogsera den längre ut i havet – där den släpptes 550 meter ner i vattnet igen.

– Det är ett verkligt säkert djup. Den kommer aldrig att sköljas upp på revet igen. Inget djuphavsfiske eller trålning är tillåtet därute, bara fritidsfiske, säger marinparkstjänstemannen John Pritchard.

Bombens ursprung är oklart – men sprängladdningar av den storleken användes så långt tillbaka som under första världskriget, då de ibland släpptes från flygplan.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons