Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Bolund till bankerna: Stoppa fossil utlåning

Storbankerna måste snabbt stoppa finansieringen av projekt som är dåliga för klimatet, annars hotar lagstiftning. Det säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP) till TT.
Klimat • Publicerad 2 februari 2021
SEB:s vd Johan Torgeby har Bolunds ögon på sig. Arkivbild.
SEB:s vd Johan Torgeby har Bolunds ögon på sig. Arkivbild.Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Det är inte rimligt att svenska banker ska kunna finansiera nya kolgruvor och kolkraftverk och gömma sig bakom banksekretess. Det säger Per Bolund, som även kräver att bankerna frivilligt ska se till så att deras utlåning stämmer överens med Parisavtalet.

– Jag är väldigt missnöjd med att svenska banker fortsätter låna ut pengar till fossila projekt, säger Bolund.

Annons

– Jag tycker bankerna ska ta ett ansvar och om de inte gör det så kommer vi att reglera dem hårt.

Kräver lagstiftning

Bolunds uttalande kommer efter måndagens rapport från organisationen Fair Finance Guide som visade att nordiska storbanker har lånat ut över 400 miljarder kronor till fossila bolag de senaste fem åren.

Naturskyddsföreningen kräver nu att regeringen ska införa lagstiftning som förbjuder bankerna att finansiera fossila projekt. Lagstiftning ska dock endast ses som en sista utväg, anser Bolund.

– En snabbare och en bättre väg borde vara att bankerna själva inser vad som är framtidsinvesteringar, säger han, men tillägger att både tiden – och regeringens tålamod – för att bankerna själva ska förändra sig är kort.

Från bankhåll hörs löften om att deras arbete med att fasa ut fossila projekt är på god väg.

En av de största svenska finansiärerna av fossila projekt är SEB. På måndagen sade bankens vd, Johan Torgeby, att den "jobbat rätt hårt med att sätta ned foten" kring frågan av utfasningen av fossila projekt. Han kunde dock inte säga hur länge utfasningen kan ta.

– Ambitionen är att vi inte ska ha några nya engagemang inom vissa sektorer som vi har bedömt inte vara passande, sade Torgeby till Dagens industri.

Slutat finansiera

Den finansiella snaran för fossila branscher har dragits åt under de senaste par åren, både i Sverige och resten av världen.

Statliga Exportkreditnämnd, som erbjuder statliga garantier till svenska exportbolag, slutade ge stöd till kolprojekt under 2020. Europeiska investeringsbanken beslutade att sluta finansiera alla fossila projekt under slutet av 2019, samma år som Goldman Sachs, som första stora amerikanska bank, valde att begränsa utlåningen till kol-, gas- och oljeprojekt.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons