Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Boluarte vädjar om dialog för att stoppa kris

Perus president vill starta en bred dialog med bland annat alla politiska partier för att få ett slut på den politiska kris som landet befinner sig i och som hittills har krävt omkring 50 människors liv.
Peru • Publicerad 11 februari 2023
Vid en presskonferens i Perus huvudstad Lima vädjade president Dina Boluarte och samling och dialog för att få slut på den dödliga politiska krisen i landet.
Vid en presskonferens i Perus huvudstad Lima vädjade president Dina Boluarte och samling och dialog för att få slut på den dödliga politiska krisen i landet.Foto: Martin Mejia/AP/TT

Dina Boluarte sade på fredagen att de två gångna månadernas protester, ibland dödliga, mot regeringen försvagat Perus demokrati och gjort den skör.

– Vi lever i en skör demokrati. Jag tror att det är den sköraste demokratin i Latinamerika men det är upp till oss peruaner att göra den starkare, sade Boluarte under en presskonferens på fredagen.

Annons

Hon vände sig till politiker från alla läger, fackföreningar och företrädare för sociala organisationer med sin vädjan om dialog för att nå fred i landet.

– Jag vädjar till alla politiska ledare från vartenda parti, men också till ledarna för sociala organisationer och fackföreningar, att vi ska träffas och diskutera landets utmaningar, sade Boluarte.

Dina Boluarte tog över makten i Peru den 7 december förra året efter att den dåvarande president Pedro Castillo avsatts och gripits efter att ha försökt upplösa parlamentet och införa undantagslagar.

Ända sedan hon tillträdde har tusentals demonstranter i flera veckor krävt hennes avgång och att nya val ska hållas.

I slutet av januari avslog Perus kongress Dina Boluartes begäran om att tidigarelägga landets val från april 2024 till december i år.

Protesterna har varit mest intensiva i de fattiga södra regionerna i landet där stödet för den tidigare presidenten Castillo är stort.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons