Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Misslyckad kupp mot Brasiliens maktcentrum

Tre av Brasiliens maktcentrum stormades av den tidigare högerpresidenten Jair Bolsonaros anhängare.
Ett par timmar senare hade polisen återtagit kontrollen över kongressen, presidentpalatset och högsta domstolen i huvudstaden Brasilia.
President Lula da Silva kallar upploppsmakarna för "fascister".
Brasilien • Publicerad 8 januari 2023
Anhängare till tidigare högerpresidenten Jair Bolsonaro stormar kongressområdet i Brasiliens huvudstad Brasilia.Foto: Evaristo Sa/AFP/TT
Brasiliens president Lula da Silva vid hans första ministermöte som president.Foto: Eraldo Peres/AP/TT
Bolsonaroanhängare stormar in i kongressbyggnaden i Brasilia.Foto: Eraldo Peres/AP/TT

Anhängarna till högerpopulisten och tidigare presidenten Jair Bolsonaro hade samlats utanför den tomma kongressbyggnaden i huvudstaden på söndagen. Plötsligt bröt upploppsmakare genom avspärrningar, slog sönder rutor och tog sig in i kongressbyggnadens innersta.

Byggnaden var tom på söndagen, polis lyckades inte stoppa de gulgrönt klädda anhängarna som intog plenisalen, åkte rutschbana på presidiebordet och intog övervåningen.

Presidentpalatset intogs

Annons

Även presidentpalatset Planalto och högsta domstolens byggnader attackerades av de löst sammanhållna upploppsmakarna, som besköts med tårgas, gummikulor och chockgranater av polis på marken och i helikoptrar.

Sammanlagt var de demonstrerande ett par tusen personer, varav horder av dem trängdes på rampen upp till kongressen och på dess tak.

Den plötsliga, explosiva händelsen visar tydligt på den polariserade politiska verkligheten i Brasilien, som står på randen till våldsamheter.

Huvudpersonen, den tidigare presidenten Bolsonaro, kommenterade inte vad som hände från sin nuvarande vistelseort i delstaten Florida i USA.

President Luiz Inácio da Silva, mest känd som Lula, befann sig i delstaten Sao Paolo och översvämningsdrabbade områden där. Han kallade till krismöte med försvarsminister José Mucio Monteiro och justitieminister Flávio Dino.

Samtidigt attackerade vänsterpolitikern både upploppsmakare och de som står bakom protesterna:

"Ni måste alla ha sett barbariet i Brasilien i dag.Dessa människor som vi kallar fascister, det mest avskyvärda i politiken, invaderade presidentpalatset och kongressen", skrev Lula da Silva på sociala medier.

"Vi har aldrig upplevt något liknande i vårt lands historia", fortsatte han och krävde att de som genomfört upploppen, och de som finansierat dem som deltog, måste straffas.

Stöd för president

EU, USA, Mexiko och ytterligare länder sände omedelbart sitt stöd till den nuvarande presidenten, fördömde upploppen och varnade för försök att underminera demokratin i Brasilien.

Händelsens förlopp jämfördes samtidigt av flera medier med stormningen av kongressen i Washington DC i USA för två år sedan, och bilder inifrån den modernistiska kongressbyggnaden i Brasilia påminde om de som setts från Kapitolium i USA.

Annons

Skillnaden var att inga folkvalda personer hotades, då de inte befann sig i den brasilianska kongressen på söndagen.

Samtliga polisresurser i den federala huvudstaden Brasilia sattes in mot oroligheterna, meddelade myndigheterna på söndagskvällen. De fick dock omedelbar kritik för dålig bemanning och organisation på plats.

Upploppet slogs sedan ned lika snabbt som det sattes i gång, men händelsen blev en bekräftelse för många i Brasilien om den häftiga motsättningen mellan de stora politiska krafterna i den historiskt sett sköra demokratin Brasilien.

Fakta: Maktövertagandet i Brasilien

President Luiz Inácio da Silva, född 1945, blev officiellt Brasiliens president 1 januari 2023.

Tidigare presidenten Jair Bolsonaro, född 1955, har officiellt inte erkänt Lula da Silva som ny president.

I det brasilianska valets andra och avgörande omgång fick Lula da Silva 50,9 procent av rösterna, mot Bolsonaros 49,1 procent.

Vänsterpolitikern Lula da Silva har en facklig bakgrund. Han blev president första gången 2003 innehade ämbetet i två mandatperioder.

Han dömdes 2017 till närmare tio års fängelse för korruption, men rättegången förklarades ogiltig 2019 och Lula da Silva släpptes fri.

Den besegrade presidenten, högerpolitikern och ultranationalisten Jair Bolsonaro, blev president 2019 efter att ha varit ledamot i Brasiliens deputeradekammare. Bolsonaro har en bakgrund som yrkesmilitär och uttryckt förståelse för tiden då Brasilien var en militärdiktatur.

Bolsonaro deltog inte i ceremonin då Lula da Silva svors in som president. Han befinner sig för närvarande i delstaten Florida i USA.

Källor: AFP och AP

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons