Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Varning för "nytt 6 januari" i Brasilien

Läget är mycket spänt när Brasilien i dag firar sin nationaldag. Många varnar för att president Bolsonaros anhängare har inspirerats av stormningen i Washington, och vill pressa fram någon typ av kupp.
Redan kvällen innan försökte demonstranter trotsa avspärrningar runt kongressen i Brasília.
Brasilien • Publicerad 7 september 2021
Jair Bolsonaro fick åka Rolls-Royce vid nationaldagsfirandets inledning på tisdagsmorgonen.Foto: Eraldo Peres/AP/TT

I videoupptagningar från måndagskvällen syns hur Bolsonaro-anhängare, med bland annat banderollförsedda Scania-lastbilar till hjälp, pressade på runt polisavspärrningarna i huvudstaden.

Till tisdagen, Brasiliens nationaldag, har Bolsonaro själv uppmanat till massiva demonstrationer. Han hävdar att andra politiska institutioner, i första hand Högsta domstolen och kongressen, har berövat honom makt.

Annons

Likheter finns med den 6 januari i Washington, då USA:s dåvarande president Donald Trump eldade på sina anhängare innan de stormade kongressen där.

I ett öppet brev går en lång rad högt uppsatta politiker från hela världen, däribland tidigare presidenter och premiärministrar, så långt att de skriver: "Den 7 september 2021 kommer ett uppror att försätta demokratin i fara i Brasilien". De uttrycker oro för "en kupp i världens tredje största demokrati", och poängterar att Bolsonaro-sidan flera gånger hotat ställa in nästa års presidentval.

Stor marsch

Bland undertecknarna finns de tidigare stats- eller regeringscheferna José Luis Zapatero (Spanien), Fernando Lugo (Paraguay), Ernesto Samper (Colombia), Rafael Correa (Ecuador) och Martín Torrijos (Panama).

Bolsonaro själv deltog på tisdagsmorgonen lokal tid i pampiga ceremonier i Brasília. Senare under dagen ska han delta i en stor marsch i São Paulo, där han hoppas på två miljoner deltagare på paradgatan Avenida Paulista.

Han har kallats "tropikernas Trump", och är liksom den nordamerikanske ledaren känd för kontroversiella utspel även på sociala medier. Bland annat hånfulla formuleringar kring covid-19 har lett till att hans inlägg stoppats.

Under press

Inför nationaldagen undertecknade Bolsonaro ett dekret som sätter nya hårda krav kring vad som krävs för att nätjättarna ska få ägna sig åt vad han kallar censur. För att presidentordern ska bli lag måste den dock godkännas i kongressen, vilket inte alls är säkert. Och Facebook avvisar presidentordern som grundlagsvidrig.

– Det han vill göra är att förhindra desinformationen och hatspråket som han och hans anhängare sprider från att plockas bort från nätplattformarna, säger Alessandro Molon, minoritetsledare från oppositionella PSD i deputeradekammaren, till nyhetsbyrån AFP.

Bolsonaro är under stark press opinionsmässigt, och ligger långt efter vänsterkandidaten Lula da Silva i mätningarna. Å andra sidan är det över ett år kvar till valet, som hålls den 2 oktober 2022.

Fakta: 199 år sedan Peter blev kejsare

Nationaldagen, "Sete de Setembro", är datumet då den portugisiske kronprinsen utropade Brasiliens självständighet 1822.

Bakgrunden är att den portugisiska kungafamiljen 15 år tidigare, då Napoleon anföll, flydde över Atlanten till Brasilien. Rio de Janeiro blev för några år i praktiken huvudstad för det portugisiska imperiet, vilket gjorde att Brasilien redan då utvecklade den infrastruktur som krävs för självstyre.

När kung Johan VI återvände till Lissabon 1820 lämnade han sonen Peter kvar för att styra över Brasilien. Två år senare krävde Portugal att även Peter skulle flytta hem.

När hans hustru Maria Leopoldina i Rio de Janeiro tog emot kravbrevet befann sig kronprinsen i São Paulo. Hon skickade i stället honom rådet att utropa självständighet. Och det gjorde han, stående vid Ipirangas strand – en anspråkslös å som därmed gått till historien som platsen där Brasilien fick sin första kejsare.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons