Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Bolsonaro ska lämna över saudiska juveler

Brasiliens tidigare president Jair Bolsonaro går med på att lämna ifrån sig glittriga gåvor som han fick från Saudiarabien under sin tid som ledare.
Brasilien • Publicerad 14 mars 2023
Brasiliens före detta president Jair Bolsonaro är i rättsligt klammeri för saudiska juveler som inte visades upp i tullen. Här talade han vid en konferens i den saudiska huvudstaden Riyad år 2019. Arkivbild.
Brasiliens före detta president Jair Bolsonaro är i rättsligt klammeri för saudiska juveler som inte visades upp i tullen. Här talade han vid en konferens i den saudiska huvudstaden Riyad år 2019. Arkivbild.Foto: Amr Nabil/AP/TT

Bolsonaro har utretts av Brasiliens federala polismyndighet samt skattemyndighet sedan en tjänsteman från landets gruv- och energidepartement fastnade i tullen i oktober 2021, vilket avslöjades av tidningen Estadão de São Paulo.

Tjänstemannen kom tillbaka till Brasilien från en officiell resa med en regeringsdelegation i Saudiarabien. I dennes ryggsäck hittade tullpolisen ett paket med juveler värda motsvarande drygt 30 miljoner kronor samt ytterligare dyrgripar, som en klocka och en penna från ett schweiziskt lyxmärke.

Annons

Inget av detta deklarerades. De senare föremålen låg i ett paket som inte alls upptäcktes i tullen, men som ansvarige minister Bento Albuquerque redogjorde för efter tidningsavslöjandet.

Jair Bolsonaro ville till en början inte lämna ifrån sig godset med hänvisning till att det var personliga gåvor. Hans jurister lät senare domstolen hålla dem i väntan på ett rättsligt avgörande.

Förra veckan krävde en domare vid landets federala revisionsdomstol att Bolsonaro och minister Albuquerque skulle lämna utlåtanden om huruvida juvelerna var privata presenter eller gåvor till Brasilien som stat, samt en förklaring till varför de inte hade visats upp i tullen.

Ex-presidentens jurister meddelar nu att han går med på att lämna ifrån sig alla juvelerna.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons