Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Boliden tvingas förstärka Aitikdammen

Ekonomi • Publicerad 11 april 2022
Sand från anrikningen läggs vid dammen, men vissa områden har visat sig sämre vid Aitikgruvan. Arkivbild.Foto: Krister Larsson/TT

Boliden tvingas nu förstärka dammen vid Aitikgruvan. Kostnaden beräknas uppgå till fem miljarder kronor.

Enligt geotekniska undersökningar behöver dammen vid gruvan förstärkas enligt en annan metod. Vissa områden vid gruvan har visat sig vara sämre än väntat, och därför måste dammen säkras och viss infrastruktur flyttas. Deponeringen av sand där marken är sämre har stoppats.

Annons

Boliden behöver därför investera en miljard kronor redan i år, och resten under en tvåårsperiod för att säkra deponeringen av sand från anrikningsprocessen i gruvan.

"En hög dammsäkerhet är alltid vår yttersta prioritet. Den nya inriktningen innebär naturligtvis utmaningar på kort sikt men den skapar också långsiktiga möjligheter i Aitik och en tydlig riktning för hur verksamheten kan utvecklas framåt" skriver Mikael Staffas, vd för Boliden, i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons