Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Boindex visar rekordhöga boendeutgifter

Risken har ökat för att svenska hushåll ska få problem att betala för sitt boende, visar Swedbanks boindex.
Indexet har fallit till en historiskt låg nivå – till och med tydligt under nivån under finanskrisen 2008.
Ekonomi • Publicerad 2 mars 2023
Bostadspriserna har fallit markant, men boendekostnaderna – som el, uppvärmning och räntor – äter upp rekordmycket av hushållens disponibla inkomster. Arkivbild
Bostadspriserna har fallit markant, men boendekostnaderna – som el, uppvärmning och räntor – äter upp rekordmycket av hushållens disponibla inkomster. ArkivbildFoto: Janerik Henriksson/TT

"För fjärde kvartalet 2022 ligger det sammanvägda boindexet på 96, vilket innebär att de som köper en bostad behöver lägga i genomsnitt 31 procent av sin disponibla inkomst på boendeutgifter", skriver Swedbank i ett pressmeddelande.

I kvartal tre 2022 låg Swedbanks boindex på 99,7 enligt korrigerade tal och under finanskrisen var det som lägst nere på 101.

Annons

En indexnivå på 100 avspeglar en boendekostnad som ligger på 30 procent av den disponibla inkomsten.

För kategorin småhus sjönk boindex i fjärde kvartalet till 95, från 98 kvartalet före. För bostadsrätter blev det en nedgång till 99, från 104.

Enligt Swedbank och sparbankernas privatekonom Arturo Arques innebär utvecklingen att sannolikheten har ökat för att fler hushåll får problem med att betala för boendet.

"Trots lägre bostadspriser ökade boendeutgifterna, främst på grund av stigande bolåneräntor och högre el- och uppvärmningskostnader", skriver Arques i en kommentar.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons