Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Blekinge öppnar för medlemskap i Greater Copenhagen

Skåne och Halland är redan medlemmar.
Av de tidigare danska landskapen är det bara Blekinge som ännu inte gått med i samarbetet Greater Copenhagen.
Nu kan det bli ändring på det.
Blekinge • Publicerad 8 april 2019
Nu har både Skåne och Halland återknutit banden med Danmark. Bara Blekinge kvar. Hur resonerar man i Blekinge och i Danmark. Dansk flagga
Nu har både Skåne och Halland återknutit banden med Danmark. Bara Blekinge kvar. Hur resonerar man i Blekinge och i Danmark. Dansk flaggaFoto: Marcus Palmgren

Det har gått över 360 år sedan Danmark i och med freden i Roskilde förlorade Skåne, Halland och Blekinge till Sverige. Men som BLT i mitten av januari berättade i flera artiklar så håller de historiska banden över Öresund på att återknytas.

Greater Copenhagen är ett danskt-svenskt näringspolitiskt samarbete som drog i gång 2016 och i dag omfattar Köpenhamn, Själland, Skåne och Halland. När BLT skrev om samarbetet för några månader sedan sa regionrådet Alexander Wendt att man ännu inte funderat över ett medlemskap och vilka fördelar detta skulle innebära.

Annons

Men nu har Blekinge fått en formell förfrågan om att ingå i Greater Copenhagen och såväl länets kommuner som Region Blekinge är positiva.

– Blekinge är ju en gammal del av Danmark och det som är roligt är att vi också har något att tillföra. Vi var tidigt ute med samarbete över Östersjön, det tar vi i så fall med in, säger Alexander Wendt.

Först måste dock valet i Danmark hållas innan planerna på ett fördjupat samarbete mellan Köpenhamn, Region Skåne, Halland och Blekinge kan komma vidare.

– Köpenhamn har kommit långt inom vården och i Danmark finns inga vårdköer. Det kan vi lära oss av, säger Emma Stjernlöf (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Lotta AnderssonSkicka e-post
Gunnar SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons