Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Blågult fokus på Natomöte

Blågula önskemål om Natomedlemskap dominerar när medlemsländernas försvarsministrar samlas i Bryssel.
Men det handlar mer om Ukraina än Sverige.
Nato • Publicerad 14 juni 2023
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg håller presskonferens inför veckans försvarsministermöte i Bryssel.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg håller presskonferens inför veckans försvarsministermöte i Bryssel.Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Medan Sverige väntar på att få sitt Nato-medlemskap slutligt ratificerat så går även Ukraina i väntans tider.

Redan vid ett toppmöte i Bukarest 2008 lovade Natoländerna att Ukraina ska få bli medlem i Nato. I fjol höstas lämnade landet också in sin ansökan om medlemskap.

Annons

Men vägen vidare därifrån är inte enkel – särskilt med tanke på Rysslands pågående krig i landet, som Nato envist säger sig vilja stå utanför rent deltagarmässigt. Organisationen hjälper däremot gärna Ukraina med allt från vapen och utbildning till pengar och politik.

Stöd och råd

Generalsekreterare Jens Stoltenberg utlovar ett flerårigt stödpaket, med "betydande finansiering" för att hjälpa Ukraina att modernisera sitt försvar i syfte att en dag vara redo för Nato.

– Vi hjälper Ukraina att röra sig från sovjetstandard-utrustning till Nato-standard. Genom att göra det så för vi Ukraina närmare, säger Stoltenberg på sin presskonferens inför försvarsministermötet.

En annan del är att uppdatera Natos regelbundna möten med Ukraina från en kommission till ett råd. En stor skillnad, bedyrar Stoltenberg.

– Det är ett organ som kan ta beslut. Det är en struktur som leder till mycket djupare samarbete, hävdar Natochefen.

Nej till vapen?

Rysslands krig i Ukraina gör ändå att ett fullvärdigt Natomedlemskap fortsatt ligger långt bort för Ukraina.

Där ligger Sverige bättre till, även om det inte finns några klartecken från varken Turkiet eller Ungern.

USA trycker dock på med både piska och morot, inte minst när det gäller att förse de två länderna med färska vapen.

– Eftersom det är juni nu och inget har hänt så har jag beslutat att försäljningen av ny militär utrustning till Ungern får vänta, säger republikanske senatorn James Risch till tidningen The Washington Post.

"Över mållinjen"

Även när det gäller nya jaktplan till Turkiet konstaterar USA:s Nato-ambassadör Julianne Smith att olika kongressledamöter är "väldigt intresserade" av att först se Sverige i Nato.

Annons

– Sedan kan de komma till frågan om F-16 planen, säger Smith på en digital pressbriefing.

– Vårt fokus nu är att få Sverige över mållinjen, säger ambassadören i Bryssel.

Fakta: Veckans Natomöte i Bryssel

Här är programmet för veckans försvarsministermöten på Natohögkvarteret i Bryssel:

Torsdag: välkomstord av generalsekreterare Jens Stoltenberg (klockan 8.30), möte inom Ramstein-gruppen (klockan 10), gemensamt möte med försvarsindustrin (klockan 15.30), gemensamt uttalande från Stoltenberg och USA:s försvarsminister Lloyd Austin (klockan 16.15) och möte med Natos Ukraina-kommission, inklusive deltagande från Sverige och EU (klockan 17).

Fredag: formellt försvarsministermöte med deltagande även från Sverige (klockan 9), möte i Natos kärnvapengrupp NPG (klockan 13) och avslutande presskonferens med Stoltenberg (klockan 14.45).

Källa: Nato

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons