Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Bjurholm inte längre minsta kommun

Göteborg har fler än 600 000 invånare och Bjurholm är inte längre minst i Sverige. Det visar ny statistik från Statistiska centralbyrån (SCB).
Samhälle • Publicerad 10 juli 2023
Dorotea, som numera är Sveriges minsta kommun, är ett av alla resmål längs Inlandsbanan. Arkivbild.
Dorotea, som numera är Sveriges minsta kommun, är ett av alla resmål längs Inlandsbanan. Arkivbild.Foto: Håkan Wike/TT

Befolkningen i Göteborgs kommun har vuxit med drygt 3 700 personer under 2023 och i maj i år hade Sveriges näst största kommun 600 000 invånare, visar SCB:s statistik.

"Procentuellt har Göteborg vuxit mer än Stockholm de senaste tio åren, men det finns andra kommuner i befolkningstoppen som vuxit ännu mer", skriver Lovisa Sköld, befolkningsstatistiker på SCB, i ett pressmeddelande.

Annons

Bland de 20 kommunerna som var störst i maj i år har Uppsala, Nacka och Malmö vuxit allra mest procentuellt de senaste tio åren. Sedan 2013 har Uppsala vuxit med 18,6 procent, Nacka med 16,7 procent och Malmö med 14,9 procent.

Efter 40 år som Sveriges minsta kommun är Bjurholm i Västerbotten inte längre minst i landet.Enligt SCB:s nya statistik har en annan kommun i länet, Dorotea, numera den platsen – med minsta möjliga marginal.

Bjurholm har varit landets minsta kommun sedan den bildades 1983. I dag bor där 2 378 personer, enligt nya siffror från SCB. I Dorotea bor det 2 377.

Dorotea har förlorat 36 invånare sedan förra året och Bjurholm har vuxit med sex nya invånare till kommunen, enligt SCB:s statistik.

Fakta: Om SCB:s befolkningsstatistik

Statistiken baseras på de senaste uppgifterna från Skatteverkets folkbokföringsregister och innehåller förändringar till och med den 31 maj 2023.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons