Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Björn Söder het talmanskandidat

Moderaterna anser att största parti i en regeringskonstellation ska utse talman.
Håller de fast vid den principen kan näste talman heta Björn Söder (SD).
Politik • Publicerad 12 september 2022
Björn Söder (SD), tidigare andre vice talman. Arkivbild.
Björn Söder (SD), tidigare andre vice talman. Arkivbild.Foto: Per Groth/TT

Socialdemokraternas linje i talmansfrågan har alltid varit att största parti tillsätter talman. Punkt.

Moderaterna har i stället alltid hävdat att det ska vara största parti i en regeringskonstellation. Det är numera Sverigedemokraterna.

Annons

Håller de fast vid den principen, är det alltså SD som får tillsätta talman.

Björn Söder, som tidigare var andre vice talman, skulle då kunna återkomma till den finaste stolen.

Röstades bort

Vid förra valet var SD berättigade till posten som andre vice talman, men vid omröstningen 2018 röstade ledamöterna bort Söder till förmån för vänsterpartisten Lotta Johnsson Fornarve. Även omröstningen till tredje vice talman förlorade Söder , då till Kerstin Lundgren (C).

Omröstningarna i talmansvalet sker med slutna sedlar; ingen vet vem som röstar på vem, så partipiskan slår i blindo.

Även om M, KD och L inlett ett samarbete med SD, är det inte fullt lika troligt att alla ledamöter skulle låta Björn Söder bli talman i Sveriges riksdag. Det är den högsta politiska befattning som man kan bli vald till i Sverige. Bara kungen som statschef har högre rang.

Björn Söder har tidigare väckt stor uppståndelse genom olika uttalanden, mest uppmärksammad blev han när han försökte förklara varför samer och judar inte är svenskar.

Prestigefyllda lokaler

Andra förändringar som kan ske till följd av SD:s framgångar är att partiet får ordförandeposten i flera utskott. De fördelas inte utifrån några strikta regler i Riksdagsordningen utan avgörs i uppgörelser partierna emellan.

En viss proportionalitet i fördelningen brukar kunna skönjas, men hittills med undantag för SD. Innevarande mandatperiod höll de inte i ordförandeklubban i något utskott. Formellt utser varje utskott sin ordförande.

En mindre betydelsefull men likväl prestigefull förändring som kan ske är byte av lokaler.

Som de två största partierna i riksdagen har S och M använt de fina första och andra kammarsalarna i gamla riksdagshuset som gruppmöteslokaler.

Annons

Moderaterna har till följd av sin storlek hittills residerat i det resliga Skandiahuset från 1880-talet på Mynttorget i Gamla Stan.

Båda de här lokaliteterna skulle SD nu kunna göra anspråk på.

Det bestämmer dock riksdagskansliet och där meddelar man att man sitter och arbetar med omflyttningar inför den nya mandatperioden. Beslutet ligger på riksdagskansliet och inte hos partierna.

– Det är extremt många parametrar, säger en tjänsteman på kansliet, och tillägger att partierna kan ju sen alltid byta med varandra.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons