Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Bidens pressekreterare: Ny Nato-chef inte klart

USA • Publicerad 14 juni 2023
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och Danmarks statsminister Mette Frederiksen under ett möte i Köpenhamn förra året. Arkivbild.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och Danmarks statsminister Mette Frederiksen under ett möte i Köpenhamn förra året. Arkivbild.Foto: Martin Sylvest/Ritzau/AP/TT

USA:s president Joe Biden har ännu inte fattat något beslut om vem han vill se som försvarsalliansen Natos nästa generalsekreterare, rapporterar den danska nyhetsbyrån Ritzau.

Beskedet gavs av Vita husets pressekreterare Karine Jean-Pierre efter att Joe Biden under tisdagen träffat Natos nuvarande generalsekreterare, Jens Stoltenberg. Även USA:s utrikesminister Antony Blinken har träffat Stoltenberg under dagen.

Annons

I Danmark är intresset extra stort när det gäller kommentarer från Vita huset om Stoltenbergs efterträdare, eftersom spekulationerna en längre tid gått varma att det hetaste namnet till ny Nato-chef är den danska statsministern Mette Frederiksen (S).

Stoltenberg avgår i höst, och hittills har Frederiksen med frenesi nekat till att hon är aktuell för jobbet.

Men det har inte hjälpt. Spekulationerna fortsätter.

Natos medlemsländer väljer en generalsekreterare genom konsensus för en fyraårsperiod. Det har oftast rört sig om en europeisk politisk person som haft eller har en hög ställning.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons