Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Så går rösträkningen i USA

Joe Biden har kammat hem tillräckligt många delstater för att utropa sig till USA:s näste president. Ett slutgiltigt resultat kommer dock att dröja – röster ska räknas om och rättsliga processer pågår.
Här är läget i delstaterna där det ännu råder viss osäkerhet kring vem som vunnit.
USA • Publicerad 8 november 2020
Rösträkningen pågår fortfarande i USA.
Rösträkningen pågår fortfarande i USA.Foto: John Bazemore/AP/TT

Demokraten Joe Biden har utsetts till valvinnare sedan han anses ha säkrat 279 elektorer jämfört med Trumps 214. Det krävs 270 elektorsröster för att knipa presidentposten.

Formellt pågår dock fortfarande rösträkningen och marginalen i en del delstater är så liten att en omräkning troligtvis väntar. President Donald Trump har också sagt att han juridiskt kommer att bestrida resultatet i flera stater där Joe Biden anses ha fått fler röster i – vilket kan göra processen ännu längre.

Annons

.

Georgia – 16 elektorsröster

Ingen vinnare har utsetts i delstaten där Biden ligger på 49,5 procent mot Trumps 49,3, med runt 99 procent av rösterna är räknade.

Ställningen är så pass jämn att rösterna troligtvis kommer att räknas om. Omräkningen får dock ske först när valresultatet i delstaten är godkänt, vilket kan dröja ända till den 20 november.

Domare i Georgia har avfärdat en begäran från Republikanerna om att sena röster inte skulle räknas.

.

Pennsylvania – 20 elektorsröster

Biden anses vinna delstaten och har, med 98 procent av rösterna räknade, 49,7 procent mot Trumps 49,0 procent. De sista rösterna väntas ta flera dagar att räkna och rösterna räknas alltid om när segermarginalen är mindre än 0,5 procentenheter.

Flera rättsliga processer pågår i delstaten. I Philadelphia har Trumpkampanjen fått utökad insyn i rösträkningsprocessen.

Trumpkampanjen ville också att räkningen av röster som anlänt efter valdagen ska stoppas. Det avfärdades av en domare Högsta domstolen i fredags. Däremot separeras de poströster som kommit in efter klockan 20 på valdagen från andra röster.

Annons

.

Arizona – 11 elektorsröster

Trump fortsätter att knappa in på Bidens ledning och med 97 procent av rösterna räknade ligger Biden på 49,5 procent mot Trumps 48,9. Det rör sig om drygt 19 300 röster till Bidens fördel.

Det blir per automatik omräkning om det skiljer mindre än 0,1 procentenheter mellan kandidaterna.

Även här väntas rösträkningen pågå in i nästa vecka.

.

Nevada – 6 elektorsröster

Biden anses ha tagit hem segern. Med 96 procent av rösterna räknade leder han över Trump med 50,1 mot 47,7 procent. Majoriteten av poströsterna väntas vara räknade under söndagen enligt lokala myndigheter, rapporterar Reuters.

Den ansvarige ministern och Nevadas högsta domstol granskar rösterna den fjärde tisdagen i november. En kandidat som har förlorat kan begära omräkning upp till tre dagar efter granskningen.

.

Annons

North Carolina – 15 elektorsröster

Med 98 procent av rösterna räknade har Trump 50,0 procent mot Bidens 48,6. Delstaten är traditionellt ett starkt republikanskt fäste men än har ingen vinnare utsetts enligt CNN.

Ett slutgiltigt resultat väntas enligt myndigheterna först i nästa vecka.

.

Alaska – 3 elektorsröster

Endast 47 procent av rösterna är räknade. För närvarande leder Donald Trump på 62,9 procent, Biden har 33,0 procent.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons