Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Biden: "Ukrainas framtid ligger i Nato"

USA:s president Joe Biden har tillsammans med de andra G7-ledarna presenterat säkerhetsgarantier för Ukraina. Garantierna väntas stödja Ukraina i väntan på landets eventuella inträde i Nato.
Politik • Publicerad 12 juli 2023
USA:s president Joe Biden talade på en pressträff tillsammans med bland andra Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.Foto: Susan Walsh/AP/TT

President Volodymyr Zelenskyj är den självklara huvudpersonen när Natotoppmötet avslutas i Vilnius på onsdagen. Det är ingen hemlighet att han hade önskat sig en klar och tydlig signal från Natoledarna om Ukrainas väg in i Nato.

Hans högsta prioritet när medlemskap nu ser ut att dröja är att få säkerhetsgarantier i väntan på Natomedlemskap.

Avskräckande kraft

Annons

Under onsdagseftermiddagen presenterade G7-länderna en deklaration om sådana säkerhetsgarantier, bland annat om leveranser av försvarsmateriel.

– Alla vår allierade kom överens om att Ukrainas framtid ligger i Nato, säger USA:s president Joe Biden under en presskonferens tillsammans med andra G7-länders representanter.

Målet med de nya garantierna är att stärka Ukraina.

– Vi kommer att hjälpa Ukraina bygga ett starkt och kapabelt försvar på land, i luften och havet. Det kommer att bli en avskräckande kraft i regionen, säger Biden.

Enligt G7:s uttalande, som AFP tog del av tidigare under dagen, ska G7-länderna försöka komma överens om att förse Ukraina med "modern militär utrustning". Det innebär bland annat en prioritering av luftförsvar, artilleri, långdistanseld och bepansrade fordon.

Bästa garantin

Zelenskyj välkomnade detta, men är tydlig med att garantierna aldrig kan ersätta säkerheten som kommer med ett medlemskap i Nato, där ett angrepp mot ett Natoland ses som ett angrepp på alla.

– Den bästa garantin för Ukraina är att vara med i Nato, sade Zelenskyj tidigare under onsdagen på en pressträff med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Natoländernas ledare enades i går om ett nytt löfte om framtida Natomedlemskap för Ukraina, men en inbjudan kan komma först när de allierade länderna är överens om det och Ukraina har uppfyllt kraven. Något som Zelenskyj kallat "absurt".

Natoledarna beslutade dock att skynda på vägen in i Nato genom att korta medlemskapsprocessen för Ukraina.

– Ukraina är i dag närmare Nato än någonsin tidigare, sade Stoltenberg.

Nya vapenpaket

Annons

En annan prioriterad fråga för Zelenskyj är nya vapenpaket för att stötta den ukrainska armén på stridsfältet.

Flera länder har under mötet presenterat nya stöd till Ukraina.

Det fortsatta stödet till Ukraina har varit det självklara huvudämnet på toppmötet. Bland annat har ett mångårigt stödprogram för att Ukraina ska kunna anpassa sitt försvar till Nato beslutats.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons