Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Biden redo att ta makten medan Trump tystnat

Demokraten Joe Biden rivstartar sin färd mot makten. Han förbereder en krisgrupp för coronapandemin och väljer bland dem som vill följa honom till Vita huset.
President Donald Trump är tyst. Och spelar golf.
USA • Publicerad 8 november 2020
Den tillträdande presidenten Joe Biden håller segertal.Foto: Andrew Harnik/AP/TT
Bidenanhängare i Wilmington i Delaware.Foto: Andrew Harnik/AP/TT

Med största sannolikhet tar den snart 78-årige Biden över presidentskapet sekunden efter tolvslaget den 20 januari nästa år. Men när resultatet kom att han vunnit Pennsylvania och därmed valet, sköljde en svallvåg över USA.

Biden var snabb att visa han nu vill bli president för alla amerikaner. I ett segertal sade han:

Annons

– Det är dags för USA att läka. Det är dags att lägga den hårda retoriken åt sidan, sänka temperaturen, se varandra igen, lyssna på varandra igen. För att göra framsteg måste vi sluta behandla våra motståndare som våra fiender. De är inte våra fiender. De är amerikaner.

Biden höll talet i hemstaden Wilmington i delstaten Delaware där jublande anhängare mötte honom, i munskydd och med segergester.

Sedan återgick han till arbetet att formera den "äntringsstyrka" som ska vara startklar vid maktskiftet. En första åtgärd var att börja utse specialister som ska ingå i en krisgrupp om coronapandemin.

Andre katoliken

Biden besökte också sin lokala katolska kyrka på söndagen, numera omgiven av säkerhetstjänst som blivande president. Han är den första katolska presidenten sedan John F Kennedy.

Världsledare gratulerade Biden till segern, åtminstone de flesta, även om gratulationer från Kina och Ryssland saknades på söndagen.

Expresidenten, republikanen George W Bush var tydlig i sin gratulation som kom i ett uttalande:

'"En bra person, som vunnit möjligheten att leda och ena vårt land".

Bush skrev att Trump har all rätt att pröva juridiska vägar för att granska resultatet. Men:

"Det amerikanska folket kan lita på att valet i stort sett gick rätt till, att dess oberoende upprätthölls och att valutgången är tydlig."

Även den förre republikanske presidentkandidaten Mitt Romney gratulerade Biden i klassisk amerikansk tradition.

Annons

Men en person var tyst. Stum och stillatigande.

President Donald Trump befann sig på golfbanan National Golf Club i Sterling, Virgina, som han äger, enligt den presspool som följer honom vart än han åker. Inte ett tecken kom om att han erkänner sig besegrad, inte ens på Twitter, som passade på att meddela att han efter den 20 januari inte längre har någon särskild status på mikrobloggen.

Advokater på parkeringsplats

Trumps advokater sades sig vara beredda att förklara presidentens strategi att juridiskt ifrågasätta valresultatet. Ledda av New Yorks tidigare borgmästare Rudolph Giuliani hade juristerna bokat en plats i Philadelphia för en presskonferens.

När juristerna och världspressen anlände visade det sig att någon bokat fel. Det var inte lyxhotellet med samma namn man bokat, utan ett garage med en växtbutik kallad Four Season Total Landscaping, en torftig parkeringsplats och med en sexbutik som granne.

Sju minuter före presskonferensen kom beskedet som gav Biden segern.

Trumps jurister tystnade.

Det var på lördagen. Sent på söndagen var det fortfarande tyst från Trump och hans juridiska rådgivare.

Vissa uppsatta republikaner anförde argumentet att valet inte är klart förrän det har prövats i en eventuell rättslig process. Senator Lindsey Graham, som leder det mäktiga juridiska utskottet, skrev på sociala medier att alla anklagelser om oegentligheter måste undersökas, medan kollegan Marco Rubio konstaterade att medier inte kan utse en president.

Men stödet var knappast massivt från högt uppsatta republikaner eller partitoppen.

Desto större var glädjen hos Biden och blivande vicepresidenten Kamala Harris anhängare. Speciellt i Bidens hemstad.

"En Delaware-kille"

Annons

För lilla Wilmington, med omkring 70 000 invånare, var det en stor dag. Den gamla svenskbygden, sydväst om Philadelphia, är inte särskilt ofta i världens blickfång. Tidningen Delaware News Journal utropade: "Fatta det här: En Delaware-kille som heter Joe blir USA:s nästa president".

– Alla är glada. Alla är stora Bidenfans här. Han är från området, och har varit inblandad i lokalpolitiken här under lång tid. Alla var glada redan när han blev vald till vicepresident, säger Jamie Myer, som jobbar på en italiensk restaurang i staden.

Själv missade hon hans tal på grund av jobbet.

– Men alla som har ätit här i kväll har försökt att komma härifrån snabbt för att hinna hem och se det, säger hon.

Rättad: I en tidigare version av texten fanns en missvisande uppgift om antalet katolska presidenter.

Fakta: Joe Biden

Joseph (Joe) Biden föddes den 20 november 1942. Han växte upp i det så kallade rostbältet, i staden Scranton i Pennsylvania, i en irländsk-katolsk familj.

Arbetade en kort tid som advokat innan han gav sig in i politiken. Mellan 1972 och 2009 var han Delawares senator.

Kandiderade i presidentvalet 1988 men drog sig ur efter avslöjanden om ett plagierat tal. Vid sitt andra försök 2007 drog han sig ur i ett tidigt skede. Var Barack Obamas vicepresident 2009–2017.

Utsågs i augusti 2020 formellt till Demokraternas kandidat i presidentvalet samma år.

En profilerad mittenpolitiker som ofta framhåller sin erfarenhet, sin breda utrikespolitiska kunskap (han har bland annat varit ordförande i senatens mäktiga utrikesutskott) och sin arbetarbakgrund.

Trots sin frispråkighet har Biden gjort förhållandevis tama debatt- och intervjuframträdanden och han har en del skelett i garderoben. Har bland annat anklagats för sexuella trakasserier och för att ha varit för närgången mot kvinnor.

Gift med Jill Biden och har två barn i livet.

Hans första hustru omkom i en bilolycka tillsammans med parets ettåriga dotter 1972. Biden blev ensamstående pappa till sönerna Beau och Hunter – som också skadades i olyckan. Beau Biden avled i hjärncancer 2015.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons