Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Biden och von der Leyen: Siktar på ett avtal

Förhandlingar har inletts om ett handelsavtal för att stärka exporten av viktiga mineraler för elbilstillverkning från EU till USA. Det meddelade amerikanske presidenten Joe Biden och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen under ett möte i Vita huset.
USA • Publicerad 10 mars 2023
EU-kommissionens ordförande och USA:s president Joe Biden i Ovala rummet i Vita huset på fredagen.
EU-kommissionens ordförande och USA:s president Joe Biden i Ovala rummet i Vita huset på fredagen.Foto: Andrew Harnik/AP/TT

"Vi avser att omedelbart inleda förhandlingar om ett riktat avtal om viktiga mineraler i syfte att möjliggöra (handeln med) relevanta kritiska mineraler som utvinns eller bearbetas inom Europeiska unionen", säger de båda ledarna i ett gemensamt uttalande under fredagen.

Syftet är att få de europeiska produkterna att kvalificera sig för de statliga amerikanska subventioner som ryms inom Bidens klimatstödspaket, kallat IRA (Inflation reduction act).

Annons

Inför mötet sade Biden att han och von der Leyen ska diskutera "nya investeringar för att skapa en ren energiindustri, jobb och säkra försörjningskedjorna" för båda kontinenterna.

Joe Biden och von der Leyen väntas också under mötet i Washington DC diskutera kriget i Ukraina, EU:s ansträngningar för minska beroendet av rysk gas och relationerna med Kina.

.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons