Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Biden i krismöte om virusstöd

Striden om Joe Bidens jättelika covidhjälppaket är i full gång i USA. Republikanerna vill se en stödinsats som är knappt en tredjedel så stort som presidentens.
USA • Publicerad 1 februari 2021
USA:s president Joe Biden.
USA:s president Joe Biden.Foto: Evan Vucci/AP/TT

Tio republikanska senatorer – med mittenorienterade Susan Collins, Lisa Murkowski och Mitt Romney i spetsen – besöker under måndagen Vita huset för att diskutera den nya lagen med presidenten, enligt medier.

Samtidigt planerar Republikanerna att lägga fram sitt motförslag till det 1 900 miljarder (motsvarande nära 16 000 miljarder kronor) tunga stimulanspaket Biden presenterat. I presidentens förslag, döpt till "den amerikanska räddningsplanen" ingår bland annat utökade vaccinationsprogram, stöd till småföretagare och myndigheter samt en höjning av den federala minimilönen till 15 dollar i timmen. Medel för direktutbetalningar till privatpersoner avsätts också, Biden vill se 1 400 dollar utöver de 600 dollar som kongressen godkände i december.

Annons

De republikanska senatorernas motförslag är betydligt mindre, det landar på cirka 600 miljarder dollar, rapporterar nyhetskanalen CNN. Bland annat uppges de förorda ett lägre belopp, 1 000 dollar, på de checker som ska skickas ut till privatpersoner.

I ett brev till Biden skriver senatorerna att texten tagits fram i en "anda av enighet, över partigränserna". Förhandlingen spås ändå bli en prövning av Bidens löfte att skapa enighet och samarbeta med sina politiska motståndare.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons