Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Betalar kunder som lovar spara på elen

Ekonomi • Publicerad 13 januari 2023
Elbolag testar att betala kunder som drar ner på sin användning. Arkivbild.
Elbolag testar att betala kunder som drar ner på sin användning. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

För att råda bot på en eventuell effektbrist tittar bolag i Stockholm på hur elanvändningen kan bli mer flexibel. Elnätsbolaget Ellevio, tillsammans med Svenska kraftnät och Eon, har i två år testat att betala kunder som lovar att använda mindre el, rapporterar Sveriges Radio.

När det blir kallare väder ökar risken för att kapaciteten i systemet inte räcker till. Bolagen låter därför kunder med stor konsumtion, exempelvis hyresvärdar, industrier och värmekraftverk, få betalt om de drar ner på elanvändningen när det är risk för effektbrist.

Annons

Yvonne Ruwaida, tidigare riksdagsledamot för MP och numera elkraftingenjör på Vattenfall, är initiativtagare till försöket. Men om projektet med flexibel elanvändning ska kunna användas bredare behöver lagstiftningen i Sverige ses över, säger hon till radion.

– Det kommer inte räcka med att bara bygga nya nät, säger hon och tillägger:

– Här gäller det att vara smart och kapa toppar så att vi använder energisystemet mer effektivt.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons