Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Beslut väntas om Assanges utlämning

Storbritannien • Publicerad 10 december 2021
En av Julian Assanges anhängare vid en protest i London i november.
En av Julian Assanges anhängare vid en protest i London i november.Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Under fredagen kommer en ny dom i turerna kring Wikileaksgrundaren Julian Assange. Londondomarna ska fatta beslut om USA:s överklagan på ett tidigare brittiskt domstolsbeslut om att hindra utlämningen av Julian Assange från Storbritannien.

Utlämningen stoppades i början av året med hänvisning till Assanges psykiska hälsa. USA:s regering anser att den brittiska domaren fattade beslutet utan tillräcklig hänsyn till olika expertutlåtanden.

Annons

Om den amerikanska regeringen vinner i domstolen kommer fallet att skickas tillbaka till en lägre domstol och tas upp där igen. Den part som förlorar målet kan ansöka om att få överklaga en sista gång i Storbritanniens högsta domstol.

Julian Assange anklagas av den amerikanska regeringen för 18 brott i samband med att Wikileaks 2010 släppte 500 000 hemliga dokument om krigen i Afghanistan och Irak. Om han döms riskerar han ett fängelsestraff på upp till 175 år.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons