Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Beslut: Vaccinplikt för tysk vårdpersonal

Tyskland • Publicerad 10 december 2021
Kö till en vaccinmottagning i Frankfurt am Main. Arkivbild.
Kö till en vaccinmottagning i Frankfurt am Main. Arkivbild.Foto: Arne Dedert/AP/TT

Tysk vårdpersonal tvingas vaccinera sig. Det är innebörden av ett lagförslag som förbundsdagen nu har röstat igenom.

Tekniskt sett rör det sig om en förändring av smittskyddslagen, som bland annat gör det obligatoriskt för anställda på sjukhus, husläkarmottagningar och äldreboenden att vaccinera sig mot covid-19. De nya reglerna gäller från mitten av mars. Intyg på genomgången infektion accepteras också.

Annons

Förbundsrådet, ett slags överhus där delstaterna finns representerade, måste nu ge sitt godkännande, något som kan ske redan under fredagen.

Lagen tillåter även apotekare, tandläkare och veterinärer att ge vaccin mot covid-19, vilket tidigare inte har varit möjligt.

På bordet finns även ett förslag till allmän vaccinationsplikt för vuxna, som kan bli verklighet i början av 2022. Sju av tio tyskar är enligt en färsk opinionsmätning positiva till en sådan lag, men författningsskyddet varnar för att följden kan bli att proteströrelsen mot den tyska coronapolitiken radikaliseras.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons