unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Finland utesluter inte utegångsförbud

Finland har beslutat att stänga ned stora delar av samhället på grund av pandemiläget. Statsminister Sanna Marin utesluter inte utegångsförbud.
Nya hårdare coronarestriktioner väntas i Finland. Arkivbild.
Nya hårdare coronarestriktioner väntas i Finland. Arkivbild.
Foto: Jussi Nukari/AP/TT

Finlands regering sammanträdde under förmiddagen för att besluta om nedstängningen av stora delar av samhället. Vid en presskonferens efter sammanträdet uppmanade statsminister Sanna Marin medborgarna att undvika sociala sammankomster, hålla fysisk distans och använda munskydd.

– Regeringen ser det som en nödvändighet att vi alla har färre kontakter, sade Marin på en presskonferens efter sammanträdet.

– Nu har alla en möjlighet att påverka hur våren och sommaren kommer att bli.

Nedstängningen, som i stora delar träder i kraft den 8 mars och gäller tre veckor framåt, innebär bland annat att restauranger, gym, museer och andra "offentliga utrymmen" ska hållas stängda.

Äldre elever ska i större utsträckning övergå till distansundervisning.

Sanna Marin skriver på Twitter att coronasituationen i landet är "allvarlig". På presskonferensen under måndagen sade Marin att utegångsförbud inte utesluts framöver om smittoläget förvärras.

– Det epidemiologiska läget är den enskilt viktigaste faktor som inverkar på vilka restriktioner som är aktuella, säger hon enligt nyhetsbyrån SPT.

SPT rapporterar att 392 nya fall av coronaviruset bekräftats i landet under måndagen. Totalt har Finland därmed 58 064 bekräftade fall av covid-19. Fredagens siffra över hittills avlidna i covid-19 i landet är 742.