Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Beslut ligger fast – S nekar 98 medlemskap

Socialdemokraterna vill inte ha några fraktionsbildningar, enligt partisekreteraren Tobias Baudin.
Därför ligger beslutet att neka 98 personer att bli medlemmar i partiet i Botkyrka fast.
Politik • Publicerad 15 mars 2023
Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin säger att beslutet att neka 98 personer att bli medlemmar i S i Botkyrka ligger fast, inför mötet den 18 mars om vem som ska vara partiets toppnamn där. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

– Har man fyllt 15 år och delar våra värderingar kan man bli medlem i vårt parti, men det är ingen rättighet. Och misstänker vi att ändamålet är att bilda fraktioner är det inte rätt grund för att bli medlem, säger Tobias Baudin till TT.

Han fastställer därmed, på partistyrelsens vägnar, ett beslut av partidistriktet för Stockholms län som överklagats till partistyrelsen. Distriktet nekade de aktuella personerna att bli medlemmar.

Kan inte rösta

Annons

Det innebär att de 98 inte kan vara med på det möte som S i Botkyrka ska ha den 18 mars. Där ska striden om vem som ska vara gruppledare och kunna axla rollen som ordförande i kommunstyrelsen i Botkyrka avgöras.

– Vi gör allt vi kan för att säkerställa att medlemsmötet sker demokratiskt och distriktet kommer att vara representerat där, säger Tobias Baudin.

Den tidigare avsatta gruppledaren Ebba Östlin står mot den som partiet har nominerat, Emanuel Ksiazkiewicz. Partiet kan inte, enligt Baudin, säkerställa att var och en av de 98 har ansökt om medlemskap för att de delar partiets ideologi och värderingar eller om de har ansökt som en följd av en värvningskampanj av personer som stödjer Ebba Östlin. Partiet anser att den kampanjen inte har gått rätt till.

– Det har varit en exceptionellt stor medlemstillströmning, både i Botkyrka och sett i ett nationellt perspektiv. Och det finns tydliga tecken på att det pågår en fraktionsbildning, säger Tobias Baudin.

– De sms som florerat om varför man ska bli medlem och där man dessutom också är beredd att betala avgiften för de här medlemmarna är något helt oacceptabelt.

Att de nekas medlemskap nu förhindrar dock ingen av dem att ansöka på nytt längre fram, enligt partisekreteraren,

Segdragen strid

Östlin röstades ned vid en förtroendeomröstning i partiet i Botkyrka den 28 januari och avgick några veckor senare som kommunstyrelsens ordförande. De som stödjer henne hävdar att hon avsattes på kuppartat manér och att det grundar sig i att hon var med och stoppade ABF i kommunen att driva fritidsgårdar efter en rapport om allvarliga missförhållanden där. Hennes anhängare har hävdat att hon avsattes med hjälp av personer med kopplingar till gängkriminalitet.

De som röstade ner Östlin avfärdar det och hänvisar i stället att det handlar om kritik mot hennes ledarstil och att hon inte längre har majoritetens förtroende.

På frågan om striden och det som skrivits om den har skadat partiet svarar partisekreteraren:

– Det är klart att sådant här skadar vårt parti. Men jag tror att det har blivit tydligt för många att de initiala uppgifterna om att gängkriminella hade tagit över Botkyrka inte stämde. Däremot var det en person som inte bidrog på ett sätt som vi tyckte var okej och det har vi hanterat, säger Baudin.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons