Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Beskedet: Regionala råd förlängs i Blekinge

Region Blekinge och smittskyddsläkare Bengt Wittesjö har beslutat att förlänga de skärpta regionala råden i Blekinge till och med den 31 maj.
Orsaken är en fortsatt ökad belastning på vården.
Blekinge • Publicerad 12 maj 2021
Bengt Wittesjö smittskyddsläkare i Region Blekinge.
Bengt Wittesjö smittskyddsläkare i Region Blekinge.Foto: Staffan Lindbom

De skärpta regionala råden infördes den 19 april med anledning av den höga smittspridningen av covid-19 i Blekinge. Råden har redan förlängts och nu har Region Blekinge och smittskyddsläkare Bengt Wittesjö beslutat att förlänga dem ytterligare, den här gången till och med den 31 maj 2021.

Beslutet har tagits i samråd med Länsstyrelsen Blekinge och länets kommuner. Det finns möjlighet till ytterligare förlängning.

Annons

– Antalet fall av covid-19 i Blekinge ökar inte längre, men det gör belastningen på hälso- och sjukvården. Vi måste även lägga stora resurser på smittspårning. För att minska risken för smittspridning förlänger vi de skärpta regionala råden, säger Bengt Wittesjö i ett pressmeddelande.

Det sker dock en lättnad som innebär att länets kommuner kan hålla sina idrottsanläggnigar öppna för föreningar som arrangerar utomhusträning för vuxna. Denna lättnad gäller från och med den 17 maj.

– All övrig träning för vuxna bör ske enskilt och utomhus. Förhoppningsvis kan vi se fram emot en vikande trend både vad gäller nya fall och behovet av sjukhusvård, men vi måste hålla i ett tag till, säger Bengt Wittesjö.

Syftet med de skärpta råden är att bromsa smittspridningen av covid-19 och att minska risken för ännu större belastning inom hälso- och sjukvården.

– Det här är skarpa råd, som påverkar vardagen för dig som bor eller vistas i Blekinge. Om alla följer råden ökar också möjligheten att vi snabbare kan återgå till ett mer normalt vardagsliv, säger Bengt Wittesjö.

Dessa råd gäller:

En mycket skarp uppmaning riktas till allmänheten att inte umgås med andra än dem man bor tillsammans med och att inte träffa andra än dem man måste träffa i skolan eller på arbetsplatsen. Arbeta på distans i möjligaste mån.

Kommunerna håller sina idrottsanläggningar öppna endast för träning utomhus för barn och unga födda 2002 eller senare samt för föreningar som arrangerar träning utomhus för vuxna.

Först när smittläget förbättrats ytterligare kan idrottsanläggningarna öppnas för enstaka tävlingar och matcher för barn och ungdomar, enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

En vädjan till privata och föreningsägda anläggningar att begränsa tillgängligheten till idrottsanläggningar mer än vad pandemilagen tillåter.

Annons

Personer som arbetar fysiskt på plats på arbetsplatser där utbrott av covid-19 förekommer kan vara på jobbet, men bör i så stor utsträckning som möjligt undvika att visats i samhället. Gå och handla när du behöver, men besök inte platser där människor samlas när det inte är nödvändigt.

Munskydd bör användas i offentliga inomhusmiljöer och arbetsplatser där nära kontakt under längre tid (inom två meter i mer än 15 minuter) inte går att undvika. Det gäller framför allt i miljöer där smitta har konstaterats. För skolornas del gäller detta efter riskbedömning enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Detta gäller för skolorna:

Delvis undervisning på distans rekommenderas fortfarande.

Elever som provtagits för covid-19 stannar hemma från skolan i väntan på provsvar.

Barn under 18 år stannar hemma redan vid misstänkt fall (förkylningssymtom) bland dem man bor tillsammans med. Barnet stannar hemma i väntan på provsvar på den som misstänks ha covid-19.

Distansundervisning rekommenderas för hela klassen vid två eller flera bekräftade fall av covid-19, där smittan misstänks ha skett i klassen. Det gäller högstadiet och gymnasiet.

Barn under 10 år:

Barnet ska stanna hemma från skolan eller förskolan vid förkylningssymtom. Om sju dygn har gått sedan insjuknandet och de två sista dygnen varit utan feber och med gott allmäntillstånd kan barnet gå tillbaka till skolan, förskolan och annan verksamhet. Detta även om barnet har kvar lindriga symtom, exempelvis lätt hosta eller lätt snuva.

Om barnet bara får lindringa förkylningssymtom som går över efter ett dygn kan barnet åtegå till skolan eller förskolan på fjärde dagen efter att symtomen kom. Det gäller om barnet fortsätter att vara fri frn förkylningssymtom.

Annons

Friska syskon som är under 10 år bör också stanna hemma under samma tid som ett syskon hålls hemma på grund av förkylningssymtom. Det möjliggörs genom att en vårdnadshavare redan är hemma för vård av barn (vab) på grund av det sjuka barnet.

Christoffer RobertssonSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons