Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Sverige öppnas: "Pandemin går att leva med"

Sverige öppnar upp. Coronarestriktionerna försvinner den 9 februari.
Coronapandemin • Publicerad 3 februari 2022
Socialminister Lena Hallengren, statsminister Magdalena Andersson (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell håller pressträff i Rosenbad.
Socialminister Lena Hallengren, statsminister Magdalena Andersson (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell håller pressträff i Rosenbad.Foto: Marko Säävälä /TT

Regeringen och Folkhälsomyndigheten lämnade beskedet på en presskonferens nästan på dagen två år efter att covid-19 klassades som en samhällsfarlig sjukdom.

Det innebär att idrottsläktare, biosalonger, teatrar och konsertlokaler åter får fyllas från 9 februari.

Annons

Restauranger kan återgå till normala öppettider och sällskap behöver inte begränsas till åtta personer. Det kan åter bli dans på nattklubbar och stora bröllopsfester får hållas i hyrda lokaler. Antalet besökare behöver inte begränsas i butiker, gym och muséer.

Restriktionerna tas bort trots att smittspridningen fortfarande är hög och bedöms vara det ytterligare en tid.

– Pandemin är inte över, men vi är på väg in i en helt ny fas, säger statsminister Andersson.

Går att leva med

Regeringen ger två huvudskäl till att Sverige kan öppnas upp.

Det ena skälet är att omikron nu är helt dominerande och att kunskapsläget om den virusvarianten förbättrats under den senaste veckan.

– Covid-19 är inte som förut. Omikron ger en mildare sjukdom för de allra flesta, säger socialminister Lena Hallengren (S)

Regeringen pekar på att antalet patienter i intensivvården varit stabilt sedan årsskiftet trots stor ökning av smittan. Antalet patienter på sjukhusen har visserligen ökat, men inte alls i paritet med smittspridningen.

Folkhälsomyndigheten omvärderar nu covid-19 och anser inte längre att den är en samhällsfarlig sjukdom. Myndigheten hemställer därför om att den klassificeringen tas bort.

– Vi kan nu leva med pandemin på ett annat sätt än vad som varit möjligt tidigare, säger generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Bedömningen är att vårdregionerna kan klara att samhällslivet återgår till det normala.

Skydda de svaga

Annons

Det andra huvudskälet till att regeringen anser att restriktionerna kan tas bort är att vaccinationstakten ökat på senare tid. Statsministern pekar på att 1,5 miljoner vaccineringar genomförts sedan mitten av förra veckan och att varannan vuxen svensk kommer att ha fått sin tredje dos under denna vecka.

Uppmaningen till alla att vaccinera sig står dock fortfarande fast.

– Den som fått sin tredje dos är 50 procent mindre smittsam, säger statsminister Andersson.

De som är ovaccinerade rekommenderas att undvika trängsel och stora folksamlingar. På presskonferensen underströks att covid-19 fortfarande kan leda till svår sjukdom och död för framförallt ovaccinerade.

Även några andra rekommendationer kommer att vara kvar efter 9 februari. Man ska fortfarande stanna hemma om man är sjuk och har covidsymtom. Däremot rekommenderas inte längre testning.

Testning och smittspårning ska framöver fokuseras på vården och äldreomsorgen.

– Att skydda dem som riskerar de allra mest allvarliga konsekvenser av smitta har varit central under pandemin och ska så vara fortsättningsvis, säger Tegmark Wisell.

Tillbaka till jobbet

Arbetsgivare som har personal som arbetar hemifrån uppmanas att planera för en successiv återgång till arbetsplatsen.

– Vi vill inte riskera att få en för stor grupp som blir sjuka samtidigt, säger Tegmark Wisell.

Regeringen kommer inom kort att lägga fram förslag på att avskaffa covid 19-lagen och lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen. Tanken är att de lagarna ska vara borta 1 april. Då ska även återstående rekommendationer tas bort eller anpassas.

Annons

Samtidigt kommer regeringen att föreslå riksdagen att covid-19 inte längre ska klassas som en samhälls- och allmänfarlig sjukdom, utan bara som en anmälningspliktig sjukdom.

Statsministern betonar dock att de olika pandemistöd som aviserats kommer att ligga kvar som planerat. Däremot innebär den ny klassificeringen färre befogenheter för smittskyddsläkare och Folkhälsomyndigheten.

Även inreserestriktionerna för resor från nordiska länder som infördes i december ska snart tas bort.

Några garantier för att det inte kommer nya farligare virusvarianter kan regeringen och Folkhälsomyndigheten inte ge.

– Den här pandemin har överraskat oss, men nu har vi helt andra verktyg, säger Tegmark Wigsell.

– Covid-19 kommer att finnas hos oss lång tid framöver och utmana folkhälsa och vårt samhälle. Det kan komma nya varianter och det finns också en osäkerhet hur länge immuniteten kommer att kvarstå.

Fakta: Detta gäller från 9 februari

Alla som är sjuka och misstänker covid-19 rekommenderas stanna hemma.

Ovaccinerade rekommenderas undvika trängsel och inomhusmiljöer där många människor samlas.

En återgång till att arbeta på arbetsplatsen bör ske successivt.

Universitet och högskolor som haft delvis distansundervisning rekommenderas successiv tillbakagång.

Sjukvården och omsorgen behöver fortsätta vidta riskreducerande och förebyggande åtgärder.

Testning ska fokusera på patienter och personal inom hälso- och sjukvård och omsorg.

Källa: Regeringen

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons