Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Berlusconi "bedrövad" över vännen Putin

Italiens förre premiärminister Silvio Berlusconi och Rysslands president Vladimir Putin var tidigare mycket goda vänner.
Italien • Publicerad 9 april 2022
Italiens tidigare premiärminister Silvo Berlusconi (till vänster) och Rysslands president Vladimir Putin, när Berlusconi i september 2015 på Putins inbjudan besökte den av Ryssland olagligt annekterade Krimhalvön. Arkivbild.
Italiens tidigare premiärminister Silvo Berlusconi (till vänster) och Rysslands president Vladimir Putin, när Berlusconi i september 2015 på Putins inbjudan besökte den av Ryssland olagligt annekterade Krimhalvön. Arkivbild.Foto: Alexei Druzhinin/AP/TT

Nu säger Berlusconi att han är "besviken och bedrövad över sin gamle väns beteende" och över den ryska invasionen av Ukraina.

– Jag kan inte och jag vill inte dölja att jag är mycket besviken över Vladimir Putins uppträdande, sade Berlusconi vid ett möte i Rom med sitt högerparti Heja Italien (Forza Italia), på lördagen.

Annons

– Jag har känt honom i cirka 20 år och han har alltid förefallit att vara en demokrat och en fredens man, fortsatte den nu 85-årige Berlusconi.

Silvio Berlusconi ledde tre italienska regeringar mellan 1994 och 2011, och han har tidigare avstått från att offentligt kritisera Putin.

När han satt vid makten utvecklade Berlusconi vänskapliga band till Putin, och bjöd bland annat in den ryske ledaren att tillbringa semesterdagar i hans lyxbostad på Sardinien.

Berlusconi drog sig inte heller 2015 för att tacka ja till Putins inbjudan att besöka Krim, sedan Ryssland olagligt annekterat halvön från Ukraina året före.

– Ställd inför skräcken och massakern av civila i Butja, kan inte Ryssland förneka sitt ansvar, sade Berlusconi på lördagen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons