Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Bennett: Putin lovade att inte döda Zelenskyj

Ukraina • Publicerad 5 februari 2023
Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj. Arkivbild.
Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj. Arkivbild.Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Den dåvarande israeliske premiärministern Naftali Bennett axlade rollen som medlare i början av Rysslands storinvasion av Ukraina. Den ryske presidenten Vladimir Putin ska då ha lovat Bennett att inte döda Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, säger den tidigare premiärministern i en intervju med israeliska Keshet 12.

Bennett försökte medla mellan länderna under krigets första veckor och reste då bland annat till Moskva. Den före detta premiärministern säger i intervjun att han ställde frågan direkt till Putin: Planerar du att döda Zelenskyj?

Annons

Putin ska ha sagt nej och Bennett frågade igen.

– Jag sade till honom att jag måste försäkra mig om att han lovar att inte döda Zelenskyj.

– Han (Putin) sade då: Jag kommer inte att döda Zelenskyj, berättar Bennett i intervjun.

Den dåvarande premiärministern ska efter mötet ha ringt Ukrainas president och meddelat honom vad som sagts under mötet i Moskva.

Hittills har de medlingsförsök som gjorts varit fruktlösa och FN sade nyligen att man inte räknar med några fredssamtal den närmaste framtiden. Den 24 februari markerar ett år sedan Rysslands utökade kriget mot Ukraina med ett fullskaligt invasionsförsök.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons