Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Belysning viktig för kor – men inte färgen

Belysningen i ladugårdar påverkar kornas mjölkproduktion och mående. Men till skillnad från vad man tidigare trott är ljusets färg mindre viktig, enligt ny forskning.
Djur • Publicerad 1 juni 2023
Kor klarar av hinderbanor lika bra oavsett om det är ljust eller mörkt ute, enligt en ny studie från SLU. Arkivbild.
Kor klarar av hinderbanor lika bra oavsett om det är ljust eller mörkt ute, enligt en ny studie från SLU. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Tillverkare av LED-lampor har länge marknadsfört hur ljusets färg kan påverka kor. Blått ljus har påståtts öka aktiviteten hos korna och rött ljus har sagts inte kunna uppfattas av djuren. Men enligt en ny avhandling från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) så stämmer inte detta.

"Att ögonen inte reagerade på rött ljus beror nog snarare på att det röda ljuset inte stimulerar de näthinneceller som signalerar att pupillen ska dra ihop sig" säger Sofia Lindkvist som har skrivit avhandlingen, i ett pressmeddelande.

Annons

SLU:s studie konstaterade att kornas mjölkmängd var densamma oavsett vilken färg man hade på ljuset i ladugården. Detta tyder på att ljusintensiteten och antal timmar med ljus är viktigare än färgen.

Studien visade också att kor utan problem tar sig igenom hinderbanor i både ljus och mörker.

"Korna ser bra i mörker så det finns egentligen ingen anledning att ha det ljust nattetid", säger Sofia Lindkvist.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons