Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Belarusisk oppositionsledare ska träffa Merkel

Den belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja reser till Berlin nästa vecka för att träffa den tyska förbundskanslern Angela Merkel.
Belarus • Publicerad 2 oktober 2020
Den belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja, som drivits i exil, ska träffa Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Arkivbild.Foto: Sergej Grits/AP/TT

Mötet planeras till tisdag och följer på Tichanovskajas möte med Frankrikes president Emmanuel Macron i Vilnius tidigare i veckan, där Macron uppges ha lovat att hjälpa till i förhandlingar med Lukasjenko-regimen i Belarus.

Tichanovskaja och Merkel kommer också att tala om "situationen i Belarus efter presidentvalet", enligt förbundskanslerns talesperson Ulrike Demmer.

Enad front

Annons

Tyskland och Frankrike har, precis som EU i enad front, dömt ut resultatet i det belarusiska valet den 9 augusti. Diktatorn Aleksandr Lukasjenko utsågs ännu en gång till valsegrare och i samband med de enorma protester som bröt ut rapporteras polismakten ha gjort sig skyldig till mängder av övergrepp mot demonstranter. Tusentals människor har gripits på mer eller mindre godtycklig grund.

På fredagen införde USA sanktioner mot åtta personer, bland dem inrikesminister Jurij Karajev.

I torsdags enades EU:s medlemsländer om att införa sanktioner mot ett 40-tal medlemmar av Lukasjenkos regim – personer som man bedömer har varit med och riggat valet och beordrat de våldsamma nedslagen mot demonstranter.

Kallar hem ambassadörer

Ryssland – Lukasjenko-regimens garant i sammanhanget – kritiserar EU-sanktionerna.

– Det är snarast en manifestation av svaghet än av styrka, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov.

Belarus utrikesdepartement meddelar att landet kommer att ge igen med motsvarande sanktioner mot EU.

Landet har också kallat hem sina ambassadörer från Litauen och Polen. Båda länderna uppmanas att kraftigt minska antalet diplomater vid sina ambassader i Minsk, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Belta.

Samtidigt meddelade den belarusiska regeringen att alla befintliga ackrediteringar för utländska journalister dragits in och att journalister måste ansöka igen om ackreditering.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons