Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Bekräftat: Turkiet håller val 14 maj

Turkiet • Publicerad 10 mars 2023
Ska Erdogan behålla makten? Arkivbild.
Ska Erdogan behålla makten? Arkivbild.Foto: AP/TT

Nu är det bekräftat att Turkiet går till val den 14 maj. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan skrev under ett dekret i presidentpalatset i Ankara på fredagen. Valet var först tänkt att hållas den 18 juni men har tidigarelagts.

– Vår valagenda kommer att bestå av att läka jordbävningsoffrens sår och kompensera för de ekonomiska och sociala skadorna från katastrofen, säger Erdogan enligt turkiska medier.

Annons

Valet har även viss inverkan på Sveriges framtid. Från svenskt håll bedöms inte Turkiet rösta om Sveriges och Finlands Natoansökan förrän det nya parlamentet är på plats.

Erdogan har suttit vid makten i drygt 20 år. Hans utmanare till posten blir Kemal Kilicdaroglu, som utmålats som något av Erdogans antites – en tystlåten, okarismatisk person som fått beskrivningen "Turkiets Gandhi".

Kilicdaroglu är partiledare för socialdemokratiska Republikanska folkpartiet (CHP) medan Erdogan leder AKP, det största partiet i parlamentet med 285 av 600 platser.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons