Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Bekräftat coviddödsfall i Nordkorea

Nordkorea uppger att sex "febersjuka" personer har avlidit, varav en bekräftas ha varit smittad av omikronvarianten av covid-19. Nära 190 000 personer ska ha satts i karantän.
Nordkorea • Publicerad 13 maj 2022
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un under ett tv-sänt framträdande på torsdagen.
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un under ett tv-sänt framträdande på torsdagen.Foto: KRT/AP/TT

Enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA har 350 000 personer behandlats för "febersjukdom som explosivt sprids över landet sedan slutet av april". Över 160 000 uppges ha tillfrisknat.

Bara på torsdagen ska 18 000 sjuka personer ha lokaliserats på olika håll i landet och nära 190 000 ska ha satts i karantän, enligt KCNA.

Ovaccinerad befolkning

Annons

Det är inte klart hur många av dessa som har smittats av covid-19 och landet saknar troligtvis testutrustning. Enligt experter kan en omfattande smittspridning i landet få förödande konsekvenser, då sjukvårdssystemet är i dåligt skick och få av de omkring 26 miljoner invånarna tros vara vaccinerade.

Spridningen kan ha accelererat i landet i samband med en stor militärparad i Pyongyang den 25 april.

Det i normala fall isolerade landet har sedan pandemins start i början av 2020 slutit sig ytterligare mot omvärlden. Isoleringen har bland annat lett till matbrist då all import till Nordkorea stoppades.

Nekat vaccinhjälp

Landet har via det internationella vaccinsamarbetet Covax fått flera erbjudanden om vaccin – både doser av Astra Zeneca och av kinesiska Sinovac – men tackat nej, troligtvis på grund av tveksamheter kring dess effektivitet och ovilja att acceptera övervakningskrav. Landet saknar däremot de kylanläggningar som krävs för både Pfizers och Modernas varianter.

Det kinesiska utrikesdepartementets talesperson Zhao Lijian sade på torsdagen att Peking erbjuder Nordkorea hjälp med att hantera utbrottet.

– Som en granne och vän är Kina redo att ge fullt stöd och hjälp till Nordkorea i kampen mot epidemin, säger han.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons