Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Begravningsavgiften sänks

Nu blir sista vilan billigare. Begravningsavgiften ska sänkas från och med nästa år.
Ekonomi • Publicerad 1 december 2022
Kvibergs Kyrkogård i Göteborg. Arkivbild.
Kvibergs Kyrkogård i Göteborg. Arkivbild.Foto: ADAM IHSE/TT

Från och med 2023 kommer begravningsavgiften vara 25,8 öre per hundralapp, en minskning med 0,3 öre.

Begravningsavgiften bekostar bland annat rätt till gravplats i 25 år, kremering och lokal för begravningsceremoni utan religiösa symboler för dem som är folkbokförda i Sverige.

Annons

Avgiften ska betalas av alla som betalar skatt på arbetad inkomst till kommunen. För en person som tjänar 250 000 kronor om året innebär den nya avgiften en kostnad om 645 kronor per år, eller drygt 54 kronor per månad.

Den 1 januari 2016 infördes en enhetlig begravningsavgift för alla som är folkbokförda i Sverige, förutom dem i Stockholm och Tranås. Där ansvarar kommunen för begravningsväsendet i stället för Svenska kyrkan.

Kammarkollegiet fastställer avgiften, som är beräknad på den beskattningsbara förvärvsinkomsten. Den dras på skatten som ett engångsbelopp för ett helt år och brukar synas på slutskattebeskedet nästkommande år.

Den som är med i Svenska kyrkan betalar även en kyrkoavgift som dessutom täcker kostnader för präst och musik under begravningsceremonin.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons