Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Bedömare: Bolsonaros tystnad triggade stormning

Jair Bolsonaros retorik – och tystnad – provocerade fram de brutala upploppen i söndags, enligt en rad bedömare.
Expresidentens budskap har varit glasklart: Om jag fråntas makten kommer våldsamheter att följa.
Brasilien • Publicerad 10 januari 2023
Demonstranter som stödjer expresidenten Jair Bolsonaro under söndagens stormningen av kongressen i Brasília. "Militär intervention" står det på banderollen.
Demonstranter som stödjer expresidenten Jair Bolsonaro under söndagens stormningen av kongressen i Brasília. "Militär intervention" står det på banderollen.Foto: Eraldo Peres/AP/TT
En Bolsonaroanhängare framför uppradad kravallpolis under söndagens upplopp.
En Bolsonaroanhängare framför uppradad kravallpolis under söndagens upplopp.Foto: Eraldo Peres/AP/TT
En anhängare till Jair Bolsonaro tittar ut genom ett krossat fönster i Planaltopalatset, den brasilianska presidentens kansli, under stormningen.
En anhängare till Jair Bolsonaro tittar ut genom ett krossat fönster i Planaltopalatset, den brasilianska presidentens kansli, under stormningen.Foto: Eraldo Peres/AP/TT

Genom en dimma av tårgas, pepparsprej och pulver från brandsläckare utspelar sig kaosartade scener. En grupp män krossar fönsterrutor med ett kravallstaket, en matta sätts i brand. Konstverk, möbler och datorer slås i spillror. En ridande polis dras till marken av en rasande folkskara. Iklädda gult och grönt, den brasilianska flaggans färger, slår de mannen med långa pinnar.

Söndagens attack mot den brasilianska demokratins högborg, då anhängare till den tidigare presidenten Jair Bolsonaro stormade kongressen, presidentpalatset och Högsta domstolen i Brasília, chockade omvärlden. Men för flera brasilianska experter var upploppen väntade – en tragisk uppfyllelse av den profetia Bolsonaro upprepade gånger hamrat in hos sina anhängare: Om jag fråntas makten kommer våldsamheter att följa.

Annons

– Bolsonaro och Bolsonaros familj har pratat om att attackera Högsta domstolen i åratal, säger Esther Solano, sociolog vid São Paulos federala universitet, till Washington Post och fortsätter:

– Och de senaste månaderna har upprorsretoriken hos Bolsonaro och hans familj samlat ännu mer styrka.

Stack till Florida

Sedan Bolsonaros förlust mot Lula da Silva i valet i oktober har expresidenten – ibland kallad "tropikernas Trump" – varit fåordig. Han har varken erkänt sig officiellt besegrad eller motsatt sig maktöverlämnandet – men inte heller sagt ett knyst för att stoppa de anhängare som snart började samlas på gatorna med krav på en militärkupp för att återinstallera honom vid makten.

I ett eko av Donald Trumps agerande skippade han Lulas installationsceremoni och lämnade den 30 december Brasilien för Florida, där han fortsatt befinner sig. I ett tårfyllt, direktsänt farväl kallade han valresultatet orättvist.

I Bolsonaros plötsliga frånvaro beslutade sig sedan de mest radikala anhängarna för att göra verklighet av expresidentens retorik, säger den politiska analytikern Alexandre Bandeira till Washington Post.

– Det här var väntat. Det var en tickande bomb.

Glorifierar militärjuntan

Bland 67-åringens mest radikala anhängare finns en liten – men våldsam – grupp hårdnackade förespråkare för militärt styre. De glorifierar den brasilianska militärregim som inleddes med 1964 års statskupp, en regim som torterade och dödade oliktänkande, men som enligt Bolsonaroanhängarna var fri från korruption och kriminalitet.

I Bolsonaro – som hade porträtt av militärdiktaturens ledare på sitt kontor och som beklagat det faktum att inte fler dödades under juntans styre – fann de en like och förkämpe.

När den dåvarande presidenten inför valet i oktober påstod att Lula da Silva skulle "stjäla" valet från det brasilianska folket så lyssnade extremisterna.

– Om det är nödvändigt kommer vi att gå i krig, sade Bolsonaro under valkampanjen i juni.

"Fruktansvärd" tystnad

Annons

Men när Lula utropades till valsegrare tystnade Bolsonaro. När hans supportrar blockerade motorvägar, attackerade polisstationer och slog läger framför militärbaser förblev han fåordig. I tystnaden hittade de mest radikala Bolsonaroanhängarna fotfäste, menar analytiker.

– Hans tystnad var fruktansvärd. Den signalerade till den mest ideologiska delen av hans följare att han stödjer dem, att de utför det jobb som deras boss inte kan, säger statsvetaren Jairo Nicolau vid Rio de Janeiro-institutet Fundacão Getulio Vargas.

Han fortsätter:

– Hans tystnad var den huvudsakliga gnista som antände de protester som nu pågår.

Fakta: Jair Bolsonaro

Kallades "tropikernas Trump" när han inför valet 2018 seglade upp som kontroversiell högerfavorit. Han tillträdde som Brasiliens president den 1 januari 2019. Anhängarna ser honom som en frisk fläkt och outsider mot en korrumperad elit, medan skeptikerna beskriver honom som populist och högerextremist.

Den 67-årige exmilitären Bolsonaro har under sin karriär gjort en lång rad manschauvinistiska, homofobiska och rasistiska uttalanden. Han har även uttalat sig positivt om de militärjuntor som styrde Brasilien mellan 1964 och 1985.

Har haft flera uppmärksammade hälsoproblem genom åren. Den allvarligaste händelsen var när han blev svårt knivhuggen under ett kampanjmöte inför valet 2018. Attentatet tvingade honom till lång återhämtning och ett antal operationer även efter det att han vunnit valet. Gärningsmannen bedömdes lida av psykisk störning, och dömdes därför inte för dådet.

Bolsonaro föddes i São Paulo men är numera bosatt i Barra da Tijuca, en vackert belägen strandförort till Rio de Janeiro.

Han är inne på sitt tredje äktenskap och har fyra söner samt en dotter. Flera av barnen är också politiskt aktiva.

I det mycket jämna valet den 30 oktober 2022 segrade Luiz Inácio "Lula" da Silva med 50,9 procent av rösterna, mot Jair Bolsonaros 49,1 procent.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons