Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Swedbank hänger på – starkt från bankerna

Det går bra nu. Även Swedbank rapporterar ett resultat på toppnivå.
Ekonomi • Publicerad 21 oktober 2021
Swedbank, med vd Jens Henriksson, redovisar kvartalsrapport. Arkivbild.
Swedbank, med vd Jens Henriksson, redovisar kvartalsrapport. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Alla de fyra svenska storbankerna noterar resultat för tredje kvartalet som ligger på eller nära rekordnivåer. Full aktivitet i ekonomin igen sedan coronarestriktionerna tagits bort allt mer, sätter sina spår.

Swedbanks vd Jens Henriksson pekar i en kort telefonintervju med nyhetsbyråer på morgonen bland annat på ökade intäkter från kortverksamheten, ett typiskt tecken på en ökad kommers i samhället igen.

Annons

Han är också nöjd med att ha försvarat marknadsandelarna på bolånemarknaden där Swedbank är stor. Ökad utlåning i takt med de stigande bostadspriserna har dock pressats av något lägre vinstmarginaler på bolånen, enligt Jens Henriksson. Sammantaget sjönk räntenettot, vad bankerna skär emellan på in- och utlåning, med åtta procent i den svenska verksamheten jämfört med fjolåret.

– Det är en tuff konkurrens, säger Jens Henriksson.

Den samlade rörelsevinsten före kreditförluster landade på 6,8 miljarder kronor för tredje kvartalet, i stort sett oförändrat med samma kvartal i fjol. Men de lägre kreditförlusterna, i det närmaste inga alls under kvartalet, gör att slutresultatet blir bättre.

Vinsten var också bättre än vad aktieanalytikerna hade räknat med.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons