Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Barnafödandet på nedgång i Norge

Norge • Publicerad 7 mars 2023
Fruktsamhetstalet som uppmäts i Norge är lägre än det har varit någon gång tidigare. Här är mängder av människor i omlopp på Oslos paradgata Karl Johan. Arkivbild.
Fruktsamhetstalet som uppmäts i Norge är lägre än det har varit någon gång tidigare. Här är mängder av människor i omlopp på Oslos paradgata Karl Johan. Arkivbild.Foto: Javad Parsa/NTB/TT

Fruktsamheten i Norge är rekordlåg, enligt den senaste statistiken.

Fruktsamhetstalet – en beräkning av hur många barn en kvinna i genomsnitt kommer att få under sitt liv – skrivs till 1,41 för år 2022. Året dessförinnan låg det på 1,55.

Annons

Totalt föddes 51 480 barn i landet, vilket var 4 580 färre än under år 2021 och 1 499 färre än under år 2020, enligt Statistisk sentralbyrå (SSB).

Kvinnor under 40 år föder färre barn, medan utvecklingen bland kvinnor över 40 är stabil. Minskningen är som störst i åldersgruppen 25–34 år.

"Eftersom det är så många 30-åringar som inte har fått barn ännu så är det tveksamt om dagens kvinnor får lika många barn som generationerna före dem har fått, även om de kan tänkas föda lite fler barn efter att ha fyllt 30", säger Espen Andersen, senior rådgivare vid SSB, i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons