Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Barn i Uppsala kan få covid-testas

Virus • Publicerad 20 augusti 2020
Barn i nio-tioårsålderns och uppåt får snart testa sig för pågående covid-19 i Uppsala. Arkivbild.
Barn i nio-tioårsålderns och uppåt får snart testa sig för pågående covid-19 i Uppsala. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

I Region Uppsala kan barn från fjärde klass och uppåt, från och med måndag, testa sig för pågående covid-19, rapporterar UNT.

Syftet är, enligt regionen, att man vill smittspåra kring barnen.

Annons

– Om vi hittar smittade individer är det stor risk att andra i hushållet eller i barnens närhet också har drabbats, säger Fredrik Settergren, ansvarig för Nära vård och hälsas provtagningsenhet inom Region Uppsala till tidningen.

Barnens föräldrar kommer att meddelas resultatet och kontaktas av regionens smittspårare om barnet är smittat, skriver SVT Nyheter Uppsala.

– Anledningen är inte främst att minimera risken för smittspridning i skolklasser. Utan främst att de med stor sannolikhet har vuxna smittade kring sig och de vet vi ju att de är smittsamma, säger Fredrik Settergren till SVT.

När barn som testar negativt kan återgå till skolan är ännu inte klarlagt.

– Det här är en fråga som det inte finns något självklart svar på i dag. Det måste länets skolchefer bestämma. Vi ska se till att det finns ett samlat budskap om det.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons