Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Barn hölls borta från mamman – pappan döms

En man som under lång tid höll sina tre barn borta från deras mamma döms nu till tre års fängelse för grov egenmäktighet med barn.
De tre syskonen blev kvar i Irak efter en semesterresa.
Brott • Publicerad 13 februari 2023
En man som lämnade sina tre barn kvar i Irak efter en semesterresa döms nu av Skaraborgs tingsrätt. Arkivbild.
En man som lämnade sina tre barn kvar i Irak efter en semesterresa döms nu av Skaraborgs tingsrätt. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Familjen, som tidigare bodde i Västsverige, åkte till Irak på semester i början av 2019 och bodde då hos släktingar. Men där uppstod osämja. Mamman blev hotad av sin svärfar och flydde, men stannade i Irak under en tid.

Pappan, som nu döms, återvände till Sverige.

Annons

De tre barnen blev kvar hos sina farföräldrar i Irak. De kom inte till Sverige igen förrän i december 2022. Då hade syskonen varit skilda från sin mamma i mer än tre år.

Skaraborgs tingsrätt anser att det i första hand är barnens farföräldrar som bär ansvaret för att de inte kunde återförenas med sin mamma, medan hon fanns kvar i Irak. Pappan gjorde dock sedan inget för att få hem barnen till Sverige.

Syskonen ska nu få drygt 54 000 kronor vardera i skadestånd från pappan, enligt tingsrättens dom. Han ska även betala drygt 44 000 kronor till mamman. Föräldrarna är numera skilda.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons