Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Barer och caféer i Paris tvingas stänga

Barer och caféer tvingas stänga i två veckor från och med tisdag, och restauranger tvingas till skärpta rutiner, då Paris höjer sin varningsnivå för covid till den högsta.
Även de brittiska öarna riskerar att stängas ned.
Frankrike • Publicerad 5 oktober 2020
Restaurangbesökare i Paris i en bild från slutet av september.
Restaurangbesökare i Paris i en bild från slutet av september.Foto: Lewis Joly/AP/TT

Det har inte skett några förbättringar i den franska huvudstaden sedan mitten av förra veckan, då tre kriterier för den högsta varningsnivån uppnåddes.

Arbetsgivarorganisationen UMIH har varnat för att 33 000 verksamheter inom bland annat hotell- och restaurangnäringen kan gå i konkurs till följd av coronarestriktionerna, med uppemot en kvarts miljon anställda som kan varslas. Organisationen är lättad över att restauranger får hålla fortsatt öppna, men beskriver det som extremt oroande att barerna stängs.

"Älskar att dricka"

Annons

Restriktionerna är tuffa för alla inblandade, medger inrikesminister Gérald Darmanin.

– Vi är fransmän. Vi älskar att dricka, att äta, att leva, att le och pussa varandra, säger han.

Reglerna ska träda i kraft på tisdag och gälla i 15 dagar, och därefter omprövas. På måndagen väntas regeringen precisera närmare vad de skärpta restriktionerna innebär.

Anställda uppmanas samtidigt att arbeta från hemmet, och universitetens föreläsningssalar får bara vara halvfulla under de hårdare restriktionerna.

Rekordmånga nya fall

På lördagen rapporterade Frankrike in 17 000 nya coronafall, det högsta talet sedan landet började med utbredd testning. I Parisområdet är nästan var tredje intensivvårdsplats upptagen av en covidpatient.

I andra städer som Lille, Lyon, Grenoble och Toulouse närmar sig gränserna för den högsta varningsnivån, och skärpta restriktioner är antagligen att vänta.

I Marseille innebär situationen däremot en lättnad. Där stängdes även restauranger för en vecka sedan. Nu tillåts de att öppna igen enligt samma regler som för dem i Paris.

Irland kan stänga

Även på andra håll i Europa övervägs hårdare restriktioner. I Irland rekommenderar en medicinsk expertgrupp landet att höja restriktionerna till nivå fem, den högsta nivån, från dagens nivå två i största delen av landet, och tre i Dublin och Donegal.

Premiärminister Micheal Martin ska diskutera rekommendationerna med sina två koalitionskollegor i dag. Nivå fem innebär att människor uppmanas att stanna hemma, förutom för att motionera inom fem kilometer, och att bara nödvändiga butiker får hålla öppet.

Hårdare regler

I Storbritannien har antalet bekräftade coronafall passerat en halv miljon, sedan ett tekniskt fel gjort att omkring 10 000 fall från september räknats in först nu. Premiärminister Boris Johnson varnar i en BBC-intervju för att en tuff vinter är att vänta. Landet håller på att dra upp sina vaccinplaner, och ordföranden för insatsgruppen mot viruset, Kate Bingham, uppger att personer under 18 år inte kommer att få det.

Annons

– Det är ett vaccin bara för vuxna, för människor över 50, och riktar in sig på vårdarbetare, hemtjänstarbetare och de sårbara, säger hon till Financial Times.

Enligt The Guardian planerar Storbritannien att införa ett nytt system för restriktioner i tre nivåer, som kan innebära tuffare åtgärder än vad landet tidigare upplevt om okontrollerad spridning sker. Enligt tidningen kan den högsta nivån innebära att man inte får träffa personer utanför det egna hushållet, och att all besöksnäring tvingas stänga.

Antalet bekräftade coronasmittade i världen har passerat 35 miljoner, enligt Johns Hopkins-universitetets sammanställning. Antalet döda som insjuknat i covid-19 är strax över en miljon.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons