Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Bank of England: Finansiell stabilitet hotad

Den brittiska centralbanken utvidgar sitt stödköpsprogram för att bromsa flykten från brittiska statspapper på finansmarknaden, efter en kaotisk utveckling på måndagen.
Bank of England hänvisar till vad som beskrivs som ett materiellt hot mot den finansiella stabiliteten.
Ekonomi • Publicerad 11 oktober 2022
Bank of England utvidgar sitt stödköpsprogram för att trycka ned skenande räntor på brittiska statspapper. Arkivbild
Bank of England utvidgar sitt stödköpsprogram för att trycka ned skenande räntor på brittiska statspapper. ArkivbildFoto: Frank Augstein AP/TT

I ett uttalande beskriver centralbanken problemet som en "dysfunktion" på marknaden, som riskerar att leda till en ond cirkel, där brittiska obligationer dumpas av alla investerare.

Bank of England har mot bakgrund av risken för att situationen ska förvärras beslutat att även stödköpa så kallade statliga realobligationer – som är inflationsjusterade – för upp till 5 miljarder pund per dag till och med fredag.

Annons

Stödköpen trycker på tisdagsförmiddagen ned de ovanligt höga räntorna på den brittiska marknaden. Tioårsräntan sjunker 11 punkter (0,11 procentenheter) till 4,36 procent, rapporterar Bloomberg.

Centralbanken inledde sina stödköp den 28 september för att hjälpa stora pensionsfonder med värdepapper som rasade i värde. Detta sedan den brittiska regeringen presenterat ett paket med skattesänkningar som marknaden bedömde vara ohållbart.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons